érdekességek

Kávébabfajták – A világ kedvenc italának titkai a csésze mélyén

Kávébabfajták – A világ kedvenc italának titkai a csésze mélyén

Kép forrása: pexels.com/Tom Swinnen

Egy forró reggel, egy gőzölgő csésze, és benne az a bizonyos első korty sokak számára nem is indulhat el máshogy a nap. A kávé több, mint koffeinforrás: kultúra, rituálé, élvezet. De vajon hányan gondolkodnak el azon, honnan is származik az az apró barna bab, amelyből ez az aromás ital készül? Mert a kávé nem csak egyféle sőt, a mögötte rejlő világ éppoly gazdag, mint maga az ital ízvilága.

 

Arabica – a kávék koronázatlan királya

Az Arabica (Coffea arabica) a világ kávétermelésének mintegy 60-70%-át teszi ki. Nem véletlen: ez a fajta adja a legfinomabb, legösszetettebb ízvilágot. Gyengébb koffeintartalma ellenére népszerűsége töretlen – a minőséget keresők első választása. Eredetileg Etiópia hegyvidékeiről származik, de ma már Latin-Amerikától kezdve Kelet-Afrikán át Ázsiáig számos országban termesztik. Az arabica kávé jellemzően édesebb, enyhén savas, gyümölcsös vagy virágos jegyekkel bír. Megfelelően pörkölve csokoládés, diós, karamelles ízeket is felfedezhetünk benne.

Főbb altípusai:

  • Typica – az arabica ősformája, klasszikus kávéíz, de érzékenyebb, alacsonyabb hozamú.

  • Bourbon – valamivel édesebb, gyümölcsösebb, mint a Typica.

  • Caturra, Catuai, SL28, SL34 – különféle nemesített változatok, eltérő ellenálló képességgel és ízjegyekkel.

Kiknek ajánlott? Az ínyenceknek, akik nemcsak a koffeint keresik, hanem egy reggeli csészényi kalandot is – Etiópia virágos dombjaitól egészen a guatemalai vulkánokig.

Robusta – az erőteljes túlélő

A Robusta (Coffea canephora) más karakter robusztus, ahogy a neve is mutatja. Magasabb koffeintartalom, markánsabb, kesernyésebb ízvilág, földesebb tónusok jellemzik. Az ipari kávékeverékek gyakori alapanyaga főként eszpresszóban találkozunk vele, ahol sűrű, vastag crema-t ad. Származása a Kongói-medencéhez köthető, de napjainkban Vietnám a legnagyobb termelő a világ második legnagyobb kávéexportőre Brazília után, jórészt épp a robusta miatt.

Előnyei:

  • Ellenállóbb a betegségekkel szemben

  • Magasabb hozam

  • Erősebb, karakteresebb íz

  • Kedvezőbb ár

Hátrányai:

  • Kevésbé összetett aromák

  • Gyakran savas, keserű íz

  • Durvább pörkölést igényel

Kiknek ajánlott? Azoknak, akik a koffeinre hajtanak, vagy egy igazán karakteres eszpresszót szeretnének reggelente. Robusta nélkül az olasz kávé sem lenne ugyanaz.

Liberica – az egzotikus különc

A Liberica (Coffea liberica) ritka madár a kávévilágban. Kevesen ismerik, de akik találkoztak vele, nem felejtik el egykönnyen. Nagyobb szemek, fás, virágos, néha gyümölcsös ízek, és egy igazán egyedi illatvilág – ez jellemzi. Jellemzően a Fülöp-szigeteken, Malajziában és néhány afrikai országban termesztik. A Liberica gyakran megosztja a fogyasztókat: egyesek rajonganak érte, másokat elriaszt karakteres aromája. Valóban nem a megszokott „kávéíz”, inkább egy különleges gasztronómiai élmény.

Különlegessége:
A Liberica fák hatalmasra nőnek, a kávécserjék között valóságos óriások – akár 20 méter magasra is megnőhetnek.

Kiknek ajánlott? Kalandoroknak, akik nem elégszenek meg a megszokott ízekkel, és szeretnék új dimenzióban felfedezni a kávé világát.

Excelsa – a rejtélyes társ

Bár sokáig külön fajnak tartották, az Excelsa-t ma már a Liberica egy változatának tekintik. Ízprofilja azonban egészen eltérő: savas, gyümölcsös, néha szilvás vagy boros jegyekkel. Leginkább keverékekben használják, hogy komplexebbé tegyék az ízvilágot. Afrikában és Délkelet-Ázsiában termesztik, és meglehetősen ritka. Ha valaha belefutsz egy 100%-os Excelsa kávéba, próbáld ki – különleges élményben lehet részed.

 

Ahogy egy borrajongó sem éri be annyival, hogy „fehér” vagy „vörös”, úgy a kávéfogyasztó is könnyen belefeledkezhet ebbe az ízekkel és illatokkal teli univerzumba. Az, hogy arabica vagy robusta van-e a csészédben, nem csak minőségi különbséget jelent – sokkal inkább egy utazást a föld különböző tájaira, klímáiba, kultúráiba.

Következő alkalommal, amikor kávét vásárolsz vagy rendelsz, nézz egy pillanattal tovább a címkénél. Mert a kávé nem csak koffein egy történet, amit minden csésze elmesél. És te döntöd el, melyik történetet szeretnéd hallani.

 

LM