
Kép forrása: pexels.com/Denys Gromov
A kávé erőssége több tényezőtől is függ, és ezek mind befolyásolják az ital ízét, koffeintartalmát és aromáját. Sokan az „erős kávé” alatt eltérő dolgokat értenek – van, aki a koffeintartalomra gondol, más inkább az íz intenzitására vagy a sűrűségére.
Kávé és víz aránya
Ez az egyik legfontosabb tényező. Minél több őrölt kávét használsz ugyanannyi vízhez, annál erősebb lesz a végeredmény. Például ha egy csésze kávéhoz 7 gramm helyett 10 gramm kávét használsz, akkor intenzívebb, erősebb ízt kapsz.
Pörkölés foka
A kávébabok pörkölése szintén erősen befolyásolja az ízt és az élményt.
-
Világos pörkölés: savasabb, gyümölcsösebb, kevésbé testes íz.
-
Közepes pörkölés: kiegyensúlyozott ízek, enyhén karamellizált aroma.
-
Sötét pörkölés: kesernyésebb, füstösebb, olajosabb – ezek általában "erősebbnek" hatnak, de érdekes módon koffeintartalmuk alacsonyabb lehet, mint a világos pörkölésű kávéké.
Koffeintartalom
A koffein mennyisége nem mindig arányos az íz intenzitásával. Például az arabica kávé finomabb, de kevesebb koffeint tartalmaz, míg a robusta kávé durvább, kesernyésebb, viszont akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat. Ha valaki a "löketre" vágyik, nemcsak az ízre, a robusta jó választás lehet.
Elkészítési mód
Más-más technikák eltérően befolyásolják a kávé erősségét:
-
Espresso: kevés víz, rövid idő, magas nyomás – sűrű, koncentrált, intenzív íz.
-
Filteres vagy csepegtetős kávé: hosszabb idő, több víz – lágyabb íz, de koffeinben gazdagabb lehet, mivel hosszabb az áztatási idő.
-
Francia presszó (French press): hosszabb áztatás, durvább őrlemény – telt íz, sok illóanyaggal.
-
Török kávé: nagyon finom őrlemény, hosszú főzés – erőteljes íz és testesség.
Őrlés finomsága
Minél finomabb az őrlemény, annál gyorsabban és hatékonyabban vonódnak ki az ízek és a koffein.
-
Finom őrlemény (pl. espressohoz): erősebb, koncentráltabb íz.
-
Durvább őrlemény (pl. french press): lágyabb, kevésbé intenzív.
Főzési idő és hőmérséklet
A hosszabb főzési idő és a magasabb hőmérséklet több ízt és koffeint von ki a kávéból – de ha túlzásba visszük, keserű is lehet. Az ideális főzési hőmérséklet 90–96 °C között van.
A kávé erősségét az határozza meg, hogy milyen arányban használod a kávét és a vizet, milyen típusú és pörkölésű kávét választasz, hogyan őrlöd le, és milyen módszerrel készíted el. Ha például erős ízű és magas koffeintartalmú kávét szeretnél, akkor érdemes robusta keveréket használni, sötétebbre pörkölve, eszpresszóként elkészítve, finom őrleménnyel és kevés vízzel.
5 kávétípus, amit az ízek szerelmeseinek érdemes kipróbálni:
Lavazza Crema e Gusto – a klasszikus olasz temperamentum
Ez a sötét pörkölésű, arabica–robusta keverék nem kertel: rögtön belecsap a lecsóba. Fűszeres, testes, kissé földes ízvilágával kiváló alap espressohoz vagy mokkás kotyogóhoz. Azoknak való, akik a kávéban a karaktert keresik – és nem ijednek meg egy kis koffeinlöketből.
Illy Intenso – az elegancia sötét oldala
Az Illy prémium arabicája nem csak marketingfogás – valóban kifinomult, kiegyensúlyozott és mély ízeket kínál. Az Intenso változat sötétebbre pörkölt, így intenzívebb, enyhén csokoládés és diós jegyekkel. Tökéletes espresso vagy rövid latte alap.
Casino Mocca – a magyar kézműves csoda
Ha hiszed, ha nem, a budapesti pörkölőműhelyek is felérnek a világ legjobbjaihoz. A Casino Mocca specialty kávéi világosabb pörkölésűek, gyümölcsös aromákkal és precíz ízprofilokkal. Ha érdekel, hogyan ízlik egy kávé, mint egy málnás csokoládé vagy épp egy trópusi gyümölcssaláta – itt kezdődik az utazás.
Tchibo Barista Espresso – megbízható mindennapi harcostárs
Elérhető, minőségi és meglepően komplex. Ez a kávé jó választás mindenkinek, aki szeretne egy kiegyensúlyozott, de markáns espressoélményt otthon. Nem túl savas, nem túl keserű – épp olyan, amilyenre reggel szükség van.
Kimbo Espresso Napoletano – Dél-Olaszország a csészédben
Sötét, sűrű, energikus – ahogy egy nápolyi kávét kell. Robusta dominanciájának köszönhetően erős és pörkölten kesernyés, ahogy az olasz munkások is isszák a sarki presszóban. Ha a kávé nálad nem játék, hanem életstílus, ez a te választásod.
LM





