Utazási tippek

Amit mindenképp meg kell kóstolni Marokkóban

Amit mindenképp meg kell kóstolni Marokkóban

Kép forrása: Szeszler Szilvia

Bár Marokkóra is igaz, hogy minden régióra egyedi ízvilág is jellemző, általánosságban elmondható, hogy igazi fúziós konyha: a berber, az arab-andalúz és a zsidó kulináris hagyományokból ötvöződik. A marokkói ételekre markáns ízek és illatok jellemzőek, gazdagon használják a fahéjat, koriandert, sáfrányt és köményt. Gyakran kínálnak előételeket, leginkább nyers vagy főtt zöldségeket és salátákat, valamint hússal vagy hallal töltött leveles tésztát, a főételek pedig jellegzetesen egzotikusak.

 

Kóstoljunk bele Marokkó ízeibe – íme, 5+1 tippünk, mi kihagyhatatlan a királyságban tett utazás során.

 

1. Ha Marokkó, akkor tagine

A tagine valójában nem egy étel neve, hanem az edényé, amelyben készül ez a laktató, marokkói egytálétel. Lassan főzött, pörkölthöz hasonló ételek készülnek a cserépedényben, leggyakrabban csirkehúsból, halból, vagy bárányhúsból, zöldségekkel, sokszor diófélékkel és szárított gyümölcsökkel, főként gyömbérrel, köménnyel, kurkumával, fahéjjal és sáfránnyal fűszerezve.

 

2. Selymes és laktató: harira

A tradicionális észak-afrikai levest hagyományosan Ramadán (böjt) idején fogyasztják, de turistaként bármikor megkóstolhatjuk, hiszen szinte minden étterem kínálja.

Paradicsom, hagyma, petrezselyem, koriander, zellerlevél, hús -például bárány -, csicseriborsó, lencse, tészta alkotja az ételt, melyet köménnyel és sáfránnyal fűszereznek. A tartalmas, melegítő, gazdag ízű levest búzadarával vagy liszttel sűrítve gazdag állagot kap.

A neve a rab harir szóból származik, ami selymet jelent - és utal bársonyos textúrájára.

 

3. Gyógyerővel bíró görögszénás finomság: r'fissa

Az egyik legautentikusabb marokkói étel, hagyományosan a gyermekágyas nőknek szolgálták fel, mert egyik fő összetevője, a görögszéna segíti a lábadozást. A csirkéből, lencséből és hagymából álló étket aprított msemen, lepénykenyér ágyon szolgálnak fel.

 

4. Anyaggödörben sült ropogós, omlós hús: méchoui

Tűzön, de leginkább földben lévő agyagkemencében, belsőségektől megtisztított, egészben sütött bárány-vagy birkahúsról van szó, melyet általában a lakomák elején fogyasztottak. A házigazda jobb keze ujjaival szedte és kínálta vendágeinek a húst, ezért hagyományosan nem használtak evőeszközöket a méchoui tálalásához, mert az alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig sütött hús olyan porhanyós, omlós, hogy könnyen leválik a csontról, bőre pedig ropogós. Marrakechben van egy Mechoui Alley néven ismert hely, ahol a bárányok lassú sütésére használt gödrök találhatók a földben.

 

5. Virág alakú, narancsvirágvizes-mézes ínyencség: Chebakia

Zárjuk a sort desszerttel. A Chebakia hagyományos marokkói sütemény, amelyet virággá formáznak, aranysárgára sütnek, majd mézből és narancsvirágvízből készült sziruppal vonnak be, végül megszórják szezámmaggal.

 

+1: A vendégszeretet itala: mentatea

Végezetül igyunk is valamit, Marokkóban mentateát, melynek zöld tea az alapja, amelybe mentaleveleket szórnak. Családokban ezt a családfő főzi, de vendéglátóhelyeken is szertartásos, sőt művészi az elkészítése. Ez és kiöntése is majdnem olyan fontos mozzanat, mint elfogyasztása. A gőzölgő teát magasról, vékony csövű kannából öntik - hagyományosan színes pohárba. A marokkói mentatea több, mint egy ital: a jóindulat és a vendégszeretet gesztusaként, áhítattal szolgálják fel, így nem csak a testet, hanem a szívet is melengeti. 

 

LM