Kép forrása: Bárány Napok
A kulináris világ egyik titokzatos és univerzális gyöngyszeme, melyet csak kevesen ismernek igazán: a bárány- és a juhhús.
A korábbi évek, valamint a tavaszi esemény sikerét követően az őszi Bárány Napok alkalmával szeptember 29-30. között ismét egyedülálló gasztronómiai élményben részesülhetnek az érdeklődők, melynek középpontjában a bárányhúsos ételek fogyasztása áll, miközben az egészséges táplálkozás előnyeit is élvezhetik.
A Juh Terméktanács és spanyol testvérszervezetének (Interovic - La Interprofesional del Ovino y Caprino de Carne) kitűzött célja a juhhús újrapozícionálása és fogyasztásának népszerűsítése. Ennek érdekében immáron a hatodik éve, évente két alkalommal meghirdetett európai uniós támogatású Bárány Napokkal csábítják ennek az egészséges, a magyar gasztronómiában fontos szerepet betöltő és mindemellett felettébb ínycsiklandó húsfajtának a fogyasztására az érdeklődőket.
Az eseménysorozat évről évre egyre növekvő népszerűségnek örvend hazánkban. Az idei évben, a tavaszi és az őszi esemény alkalmával egyaránt, országszerte félszáz étterem csatlakozott a Bárány Napokhoz. A közreműködő éttermek kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vendégek az ízlésükhöz illeszkedő hagyományos vagy nemzetközi bárányhúsos ételek széles kínálatát kóstolhassák meg, és valódi kulináris kalandban legyen részük.
A Bárány Napok programsorozat kiváló alkalmat nyújt a juh- és bárányhús termékek jó megítélésének növelésére, jelentőségük és pozitív hatásaik ismertetésére. Mindemellett azok is élvezetik a húsfajta különleges ízvilágát és tápanyagokban gazdag jellegét, akik korábban csak ritkán vagy egyáltalán nem kóstoltak még ilyen jellegű ételeket.
Fontos, hogy az emberek megismerjék a húsféleség előállítási módjának előnyeit, hiszen a bárány-és a juhhús az egyik legsokoldalúbb húsféle, amely nemcsak ízletes, de rendkívül egészséges is. Olyan állatoktól származik, amelyek szoros kapcsolatban állnak a természettel, szabad levegőn, a környezetükkel összhangban nevelkednek. Mindez különleges ízvilágot kölcsönöz a fehérjében, vitaminokban és áványi anyagokban gazdag húsuknak. Az állatokból készült termékek előállításának teljes folyamata fenntartható, természetes és környezetkímélő, mindemellett elkészítésük is igazán egyszerű.