Hírek

Nemes cél érdekében állt össze a Mentőalapítvánnyal a magyar mémlegenda

Nemes cél érdekében állt össze a Mentőalapítvánnyal a magyar mémlegenda

Kép forrása: OMSZA

Közös edukációs kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány és Arató András, vagyis Hide the Pain Harold. A világszerte ismert magyar mémlegenda a tőle megszokott humorral ötvözve ismert slágerekre mutatja meg az újraélesztés helyes módját. A cél, hogy felhívják a figyelmet a laikus újraélesztés fontosságára, hirtelen szívhalál esetén az első 3-4 perc ugyanis létfontosságú, és a másodpercenkénti két mellkasnyomás életet is menthet.

 

Október 16-a az Újraélesztés Nemzetközi Napja. Az életmentés sikerének legfontosabb feltétele a gyorsan megkezdett és folyamatosan végzett mellkaskompresszió, valamint egy defibrillátor készülék lehető leghamarabb történő alkalmazása. Az időben megkezdett újraélesztéssel akár megháromszorozhatjuk a beteg túlélési esélyeit, azonban ha késlekedünk, minden egyes perccel 10 százalékkal csökken az életben maradás valószínűsége.

Az újraélesztés helyes módjára hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat Alapítvány legújabb edukációs kisfilmje, melynek főszereplője Arató András. A Hide the Pain Harold művésznéven világhírűvé vált 79 éves magyar mémsztár elsőre igent mondott a megkeresésre.

A hirtelen szívhalál Magyarországon is az egyik vezető halálokok közé tartozik, naponta átlagosan 70 embert érint, és az esetek nagy részében közterületen történik meg a baj. Éppen ezért sokszor idegeneken múlik, hogy a beteg életben marad-e. Sokan viszont a pánikhelyzetben leblokkolnak, éppen ezért az edukációs kampány fő szlogenje is az: „merj cselekedni!”

Cápajelmezben és Shakirára is gyakorolt

Ezt teszi Arató András is, aki a kisfilmben a legkülönbözőbb stílusú dalokra gyakorolja az újraélesztést. A lényeg viszont mindig ugyanaz: másodpercenként kétszer nyomja a mellkast, 5-6 centiméter mélyen, kemény talajra fektetve, nyújtott kézzel, határozott mozdulatokkal.

„Szívesen elvállaltam ezt a kampányforgatást. Egyrészt a mentősökhöz apósom révén van némi kötődésem, másrészt pedig egy nagyon pozitív célt szolgál. Mindenki kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy szükség van újraélesztésre. Fontos, hogy nem szabad ilyenkor bepánikolni” – fogalmazott Arató András.

Elárult annyi kulisszatitkot is, hogy a videóban látható szettjei közül a cápajelmezzel alaposan meggyűlt a baja. Egyrészt nem is hasonlított túlzottan az állatra, másrészt kicsi volt rá, harmadrészt pedig a cápa feje lebukott. Végül kitömték, egy stábtag pedig felmászott egy létrára és damillal tartotta felülről, hogy csúcson legyen a vízi ragadozó.

Arató András élvezte a közös munkát, és reméli, sokakat bátorít majd a videó, ha szükség lesz segítségükre. Elmondása szerint ha olyan helyzetbe kerülne, hogy újra kell élesztenie valakit, valószínűleg ugyanígy felül tudna kerekedni kezdeti félelmein, és ő is segítene.

Dr. Czakler Éva mentőorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, számukra is inspiráló volt, hogy Arató András mennyire lelkiismeretesen odatette magát a forgatáson.

„Fontos, hogy növelni tudjuk az újraélesztési hajlandóságot a lakosság körében. Szó szerint életbevágó tehát, hogy minél többen lássák és megosszák kisfilmünket, hiszen laikusként sokat tehetünk egy ember életéért, míg ki nem érkeznek a mentők” – nyilatkozott a szakember.

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány pontokba is szedte az újraélesztés lépéseit, hogy így nyomatékosítsa a teendőket.

• Vizsgáld meg a beteget. Szólítsd meg, ha nem reagál, ellenőrizd a légzését! Ha nem lélegzik, első dolgod a mentők hívása legyen (112), és maradj vonalban.

• Az újraélesztéshez fogd össze az ujjaidat. Az ujjbütykök mindig felfelé nézzenek. A kezed pedig maradjon nyújtva.

• Találd meg a ritmust a saját stílusodban, másodpercenként kétszer nyomd a mellkasát, 5-6 centi mélyen, kemény talajra fektetve, nyújtott kézzel, határozott mozdulatokkal.

• Addig folytasd a mellkasnyomásokat, amíg magához nem tér, vagy ki nem érnek a mentők.

 

LM