Hírek

A tojás ezer arca

A tojás ezer arca

Kép forrása: kaufino.com/hu

A tojás az egyik legősibb táplálékunk és leggyakrabban fogyasztott ételünk. Nem véletlenül, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot és hasznos tápanyagot tartalmaz, amelyek mind fontos szerepet töltenek be egészségünk védelmében és megőrzésében. 

 

A tojás amellett, hogy rendkívül egészséges, egyben nagyon sokoldalú alapanyag, amely gyakorlatilag a nap bármelyik étkezésében megállja a helyét. A tojást fogyaszthatjuk reggelire, ebédre, vacsorára vagy akár köztes étkezésként is beiktatjuk. Magas fehérjetartalmának köszönhetően nem hiányozhat a sportolók étrendjéből sem. A tojás egyben remek példája annak is, hogyan lehet a sporttáplálkozás egészséges és egyben olcsó. A tojásból leggyakrabban rántotta, főtt tojás, tükörtojás, omlett vagy buggyantott tojás készül, ám a tojásos ételek listája gyakorlatilag végtelen, s elkészítésének csak a fantáziánk, na meg a konyhai tudásunk szabhat határt.

Tojással az egészségért

A tojás rendszeres fogyasztásának számtalan jótékony hatása ismert. Néhány éve még úgy tartották, hogy a tojásban található zsírok felelősek a magas koleszterinszintért, valamint a szív- és érrendszeri betegségekért. Azóta már szerencsére megcáfolták ezt az állítást, s ma már világos és elfogadott tény a tudományos életben, hogy a tojás éppenhogy segít kordában tartani a “jó” (HDL) és “rossz” (LDL) koleszterinszint arányát a vérben. A tojás kétharmad részben tartalmaz telítetlen zsírsavakat és egyharmad részben telített zsírokat, melyet melyet a modern táplálkozástudomány a legideálisabb zsíraránynak tart. Így nem kell a tojásfogyasztást a csupán tojásfehérjére korlátoznunk. A tojás nem csupán a koleszterinszintet segít kordán tartani, hanem erősíti az immunrendszert a benne megtalálható kilenc esszenciális aminosavnak köszönhetően, továbbá segít a nap folyamán a megfelelő energiaszint fenntartásában alacsony glikémiás indexe révén. Emellett javítja az agyműködést, a memóriát, valamint a szem, a haj és a bőr egészségéről is gondoskodik. 

Mindenki számára elérhető szuperélelmiszer

Jó hír, hogy a tojás az abszolút mindenki számára elérhető “szuperélelmiszerek” kategóriájába tartozik, amely az év minden szakaszában beszerezhető a helyi kisboltoktól kezdve a legnagyobb áruházakig. Ha igazán jó minőségű tojást keresünk, de közben a költségkeret betartása is fontos tényező számunkra, a Kaufino.com akciós újságokat összegyűjtő portálja nagy segítségünkre lehet. A Kaufino.com-on rendszeres találunk kedvezményes ajánlatokat a legismertebb hazai üzlethálózatok kínálatából. Ezekből természetesen az  akciós tojás sem hiányozhat, amely a Tesco vagy az Aldi akciós újság lapjain rendszeresen felbukkan. 

Tojás vásárlásánál érdemes arra figyelni, hogy szabadtartású tyúkoktól származó bio tojást válasszuk, amely nem tartalmaz antibiotikumot, mesterséges adalékanyagokat és hormonokat. A Kaufino.com nagy segítség lehet számunkra a megfelelő akciós tojás kiválasztásában, hiszen számtalan áruház kedvezményes kínálatában találunk bio akciós tojást: legyen szó a Spar üzletek vagy az Aldi akciós újságáról. Ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, nem kell vagyonokat költenünk táplálékkiegészítők hadára. Elegendő, ha csupán alaposan megválogatjuk az általunk vásárolt élelmiszereket és meggyőződünk a forrásukról. Az alapvető élelmiszerek, úgymint a tojás, mindig a legjobb, legegészségesebb, s egyben legolcsóbb választást fogják jelenteni.

Élet a rántottán túl

A tojást leggyakrabban reggelire fogyasztjuk, főtt tojás, tükörtojás vagy rántotta formájában, a bátrabbak pedig esetenként a buggyantott tojást is felveszik a menüre. Idővel azonban ezek is könnyen unalmassá válhatnak, így érdemes néha új dolgokat, a konvencionálistól eltérő tojásos ételeket is kipróbálni. Szerencsére van élet a főtt tojáson vagy rántottán túl, számos egyszerűen elkészíthető tojásos étel formájában, amelyek mind legfeljebb 30 perc alatt elkészíthetőek, s nem szükséges hozzájuk semmilyen különleges eszköz vagy alapanyag. Ezek közül mutatunk most két egyszerű és gyorsan elkészíthető tojásételt.

Tojásos muffin

Az egyik legegyszerűbb opció a tojásos muffin, amely reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is elkészíthető. A tojásos muffinhoz nincs szükség egyébre, mint egy muffin sütőre, tojásra és kevés tejre. Az alap ízlés szerint  variálható egy kis sonkával vagy baconnel, sajttal, esetleg zöldségekkel, amelyek az akciós tojással együtt mind beszerezhetőek a hazai üzletekben kedvezményes áron, akár az éppen aktuális Aldi akciós újság, akár a Lidl katalógus kínálatából, amelyek mind elérhetőek a Kaufino.com portálon. 

A tojásos muffin elkészítése rendkívül egyszerű: a kivajazott muffin formába a tejjel elkevert, sóval és borssal ízesített 12 tojást beleöntjük, majd 180 fokos előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Az alapot gazdagíthatjuk pirított gombával, paprikával, cukkinivel, hagymával, szalonnával, sonkával vagy akár kolbásszal is, és persze mindenféle sajttal is remekül feldobható ez az egyszerű tojásétel. Légmentesen lezárva a tojás muffin akár öt napig is eltartható a hűtőszekrényben. A muffinformát felhasználhatjuk tükörtojás készítéséhez is, amely esetében a hőfok és a sütési idő megegyezik a tojásos muffinéval.

Szuflé omlett

A szuflé omlett elkészítési ideje legfeljebb 5 perccel tart tovább a hagyományos omletténél, a végeredmény és a különbség azonban elképesztő: lágy, habos tojásételt kapunk, amely olyan könnyű, mintha csak egy felhőbe harapnánk. A szuflé omlett elkészítéséhez nincs szükség másra, mint tojásra. Nevéből adódóan a felfújtakhoz hasonló technikával készül, azaz a tojásfehérje és a tojássárgája szétválasztásával, majd a tojásfehérje habbá verésével. Ettől az omlettbe hatalmas levegőbuborékok kerülnek, s felhős, habos lesz az állaga, akárcsak a piskótának. A szuflé omlett kiegészíthető sajttal, zöldségekkel, gombával, sonkával vagy bármi mással, amit a hűtőben találunk. 

Az elkészítés rendkívül egyszerű: Két tojást szétválasztunk. A tojásfehérjét a sóval éppen csak kicsit habosra, félig felverjük. A tojáshabot spatula vagy nagyobb kanál segítségével  óvatosan hozzáforgatjuk az alaposan elkevert tojássárgákhoz. Ezután egy tapadásmentes serpenyőben kevés vajat olvasztunk. Beleöntjük a  tojásos keveréket és elegyengetjük. Addig sütjük, míg alul aranybarna nem lesz. Ekkor megszórjuk reszelt sajttal, sonkával, pirított gombával vagy bármilyen más feltéttel,az egyik felét a másikra hajtjuk, majd egy tányérra csúsztatjuk.

Bármelyik receptet is válaszasztjuk, mindkettő garantáltan biztos befutó lesz a család minden tagjánál.

"Szponzorált cikk"