érdekességek

Tiramisu egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem

Tiramisu egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem

Kép forrása: Michelin Bib Gourmand-os N28 Wine & Kitchen

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat. De vajon honnan ered, és milyen történetek fűződnek hozzá?

 

A tiramisu eredete és legendái

A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de’ Medici számára készítették. Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù” olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a desszert élénkítő hatására utal.

 

A tiramisu N28 módra – Nagy Szabolcs séf receptje

Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját interpretációban alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjének egyik kiemelt és gyakran visszatérő édessége. A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.

 

Hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez:

Házi piskóta:

Hozzávalók:

·         5 egész tojás

·         100 gr kristálycukor

·         100 gr liszt 

Elkészítés: Az 5 tojásból és a  100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek. 

Krém:

Hozzávalók:

·         7 tojás sárgája

·         100 gr kristálycukor

·         0,5 kg mascarpon

·         espresso

 

Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdek habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálok egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntöm a tojássárgájára és addig verem habverővel, míg ki nem hül. Aztán belerakom az 0,5 kg mascarponet, amivel együtt egy keményebb habot verek és kész is. 

A piskótát a lefőzött kávéval és igény szerint egy kis amorettoval átitatom és már csak a rétegezés van hátra. A fele piskótát belerakom a tepsibe, arra rárakom a krémet és még egy piskóta réteggel befedem. A tetejére kakaót szitálok és ideális esetben fél órára berakom a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. 

 

Extra tipp: Mi az N28-ban gyümölcsragut készítünk a tetejére szederből vagy áfonyából, ami csodás fanyar ízt ad hozzá a desszerthez. 

A Tiramisu Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy újra felfedezzük ezt az örök klasszikust – akár egy autentikus olasz recept alapján, akár egy modern séf egyedi változatában. Az N28 különleges tiramisuja méltó tisztelgés e világhírű édesség előtt!

 

LM