Kép forrása: pixabay.com
A bokashi komposztálás egy olyan módszer, amelyet a konyhai hulladék gyors lebontására és feldolgozására használnak, és amely aerob (oxigén jelenléte nélküli) körülmények között zajlik. A módszer Japánból származik, és az egyik legnagyobb előnye, hogy a hagyományos komposztálással szemben sokkal gyorsabban és szagtalanabbul dolgozza fel a szerves hulladékot.
A folyamat lépései:
Gyűjtés és rétegezés: A konyhai hulladékot rétegesen helyezzük a bokashi vödörbe, minden rétegre szórva a bokashi keverékből. A vödör légmentesen záródik, hogy elkerüljük az oxigén bejutását.
Erjesztés: A zárt vödörben az erjedési folyamat 1-2 hétig tart, ez idő alatt a mikroorganizmusok elkezdik lebontani a szerves anyagokat. A folyamat során savas környezet alakul ki, ami megakadályozza a rothadást és a kellemetlen szagok kialakulását.
Elhelyezés a talajban: Az erjesztett hulladékot a vödörből ki lehet szedni, és a kertben egy gödörbe vagy meglévő komposztba helyezni. Ott néhány hét alatt tovább bomlik, és gazdag tápanyagforrást biztosít a növények számára.
Előnyök:
Gyorsabb lebomlás: A hagyományos komposztálással szemben a bokashi akár 2-4 hét alatt feldolgozza a szerves anyagot.
Szagtalan: Mivel a folyamat anaerob körülmények között zajlik, nem keletkeznek kellemetlen szagok.
Hús- és tejtermékek komposztálása: Míg a hagyományos komposztálás során kerülni kell az ilyen hulladékokat, a bokashi módszerrel ezek is feldolgozhatók.
Tápanyagban gazdag eredmény: A fermentált hulladék gazdag tápanyagokban, ami javítja a talaj minőségét és serkenti a növények növekedését.
Hátrányok:
Speciális felszerelés: Bokashi vödör és fermentáló keverék szükséges hozzá, ami kezdeti beruházást igényelhet.
Helyigény: Bár a vödör zárt, végül a fermentált hulladékot a szabadban kell elhelyezni a további lebomláshoz.
A bokashi komposztálás egy környezetbarát módszer, amely segít a konyhai hulladékok gyors feldolgozásában, miközben hozzájárul a talaj javításához. Ideális választás lehet városi környezetben is, ahol a helyszűke miatt nehéz hagyományos komposztálást végezni.
LM