érdekességek

A modern paleo diéta megszületése

A modern paleo diéta megszületése

Kép forrása: pexels.com

Bár sokan modern trendként ismerik, valójában évezredekre nyúlik vissza, és a táplálkozás történetének egyik legérdekesebb nézőpontját képviseli: azt, hogy az emberi test a mai napig ősemberi maradt – legalábbis emésztés szempontjából. Honnan indult, kik alakították ki, és hogyan lett a paleo a 21. század egyik legnépszerűbb étrendi irányzata.

 

A „paleo” elnevezés a paleolitikum, vagyis az őskőkor nevéből ered. Ez az emberiség történetének leghosszabb időszaka – nagyjából 2,5 millió évvel ezelőtt kezdődött, és kb. 10-12 ezer évvel ezelőtt ért véget, amikor az emberek felfedezték a földművelést, és elkezdték letelepedett életmódjukat.

A paleolitikum embere vadászó-gyűjtögető volt. Nem voltak földjei, nem termesztett gabonát, nem tartott háziállatokat tejért vagy tojásért – azt evett, amit a természet adott: húst, halat, gyökereket, bogyókat, tojást, magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket.

Ez az étrend természetes, feldolgozatlan és szezonális volt. Nem tartalmazott finomított cukrot, mesterséges adalékanyagokat, ipari olajokat vagy tejterméket – olyan dolgokat, amik csak az utóbbi néhány ezer év során kerültek be az emberi táplálkozásba.

A mezőgazdasági forradalom – Változás, ami túl gyors volt

Az úgynevezett neolit forradalom – vagyis a mezőgazdaság elterjedése – körülbelül 10-12 ezer éve történt. Ekkor jelent meg az emberi étrendben a gabona, hüvelyesek, tejtermékek, és ezzel együtt az ülő életmód, a városiasodás és az élelmiszer-tartósítás.

A paleo diéta hívei szerint ez a változás túl gyorsan történt ahhoz, hogy az emberi szervezet teljesen alkalmazkodjon hozzá. Bár a civilizáció fejlődött, a testünk biológiailag még mindig a vadászó-gyűjtögető időkhöz van kalibrálva.

Ez a gondolat lett a paleo diéta alapja: hogy az egészséges táplálkozás nem feltétlenül az új, modern étkezési formákhoz, hanem a múlt örökségéhez való visszatéréshez kötődik.

Loren Cordain és az alapelvek

A paleo diéta, ahogy ma ismerjük, a 20. század végén formálódott meg. A tudományos alapokat Dr. Loren Cordain, amerikai táplálkozástudós fektette le, aki évtizedeken keresztül kutatta az ősember táplálkozását és annak hatását a modern egészségügyi problémákra.

Cordain 2002-ben jelentette meg a mérföldkőnek számító könyvét, „The Paleo Diet” címmel. Ebben kifejtette:

„A civilizáció betegségei – például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és a gyulladásos problémák – mind kapcsolatban állnak a természetellenes táplálkozással. A megoldás: visszatérni ahhoz az étrendhez, amelyhez genetikailag alkalmazkodtunk.”

Cordain és követői szerint az emberi test legideálisabb üzemanyaga az, amit az evolúció során megszoktunk. Az általuk javasolt étrend:

  • sok zöldség és gyümölcs

  • minőségi hús és hal

  • tojás, magvak, természetes zsírok

  • teljes mértékben gabona-, tej-, cukor- és adalékanyag-mentes

A paleo mozgalom terjedése

Cordain könyve és az általa vezetett kutatások után a paleo diéta mozgalommá vált. A 2010-es években robbanásszerűen nőtt a népszerűsége, különösen az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Nyugat-Európában.

Megjelentek a paleo blogok, paleo szakácskönyvek, éttermek és paleo termékek. A diéta nemcsak az egészséges életmód hívei között lett népszerű, hanem a sportolók, fitneszrajongók, valamint az autoimmun és emésztőrendszeri betegségekben szenvedők körében is.

Különösen azok kedvelték, akik:

  • gluténérzékenyek,

  • laktózintoleranciában szenvednek,

  • vagy alacsony szénhidráttartalmú (low-carb) étrendet keresnek.

 

Ahogy nőtt a paleo népszerűsége, úgy jelentek meg különböző változatai is:

  • Autoimmun paleo (AIP): kifejezetten gyulladásos betegségekre szabva.

  • Paleo-ketogén: még alacsonyabb szénhidráttartalommal.

  • Moderált paleo: némi engedménnyel, pl. fermentált tejtermékekkel vagy gluténmentes gabonákkal.

Ugyanakkor sok kritika is érte a diétát. Dietetikusok és orvosok figyelmeztetnek arra, hogy:

  • túl sok hús fogyasztását bátorítja,

  • kizár fontos élelmiszercsoportokat (pl. teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek),

  • hosszú távon egyes tápanyagok hiányát okozhatja (pl. kalcium, B-vitaminok).

A környezetvédelmi aggályok is előtérbe kerültek: a magas húsfogyasztás nem fenntartható mindenki számára.

A paleo helye a táplálkozási világban

A paleo már nem csupán diéta, hanem életmódirányzat. A "clean eating", vagyis a "tiszta étkezés" mozgalom egyik alappillére lett. A modern paleós már nem feltétlenül vadássza a vaddisznót – de odafigyel arra, honnan jön a húsa, hogyan termesztették a zöldségeket, és kerüli a feldolgozott, mesterséges élelmiszereket.

Sokan nem is 100%-os paleóra térnek át, hanem a diéta elveit beépítik a mindennapjaikba. Ez lehet például:

  • a glutén elhagyása,

  • a tejtermékek csökkentése,

  • a finomított cukor teljes elhagyása.

A paleo nem újdonság – csak elfelejtettük egy időre

A paleo diéta nem egy új divat, hanem egy ősrégi étkezési forma modern köntösben. Nem mindenki számára tökéletes megoldás, és nem is mindenkinek való. De emlékeztet minket arra, hogy a természethez való visszatérés, az alapanyagok iránti tisztelet, és a tudatos étkezés mindig időtálló értékek maradnak.

Talán az ősember nem hallott a kalóriadeficitről – de mégis egészségesebben étkezett, mint sok modern ember.

 

LM