Család

Zserbószelet a magyar sütemény, amely generációkat hódít meg

Zserbószelet a magyar sütemény, amely generációkat hódít meg

Kép forrása: Shutterstock

Kevés édesség mondhatja el magáról, hogy évtizedeken át változatlan formában hódít, de a zserbószelet pontosan ilyen. Dió, baracklekvár, csokoládé – ez a hármas olyan harmóniát teremt, amely a nagymamák konyhájától a legmodernebb cukrászdákig mindenhol otthonosan hat.

 

A sütemény története

A zserbó névadója nem más, mint Gerbeaud Emil, a svájci származású, de Magyarországon világhírűvé vált cukrászmester. Bár a sütemény eredete vitatott, a Gerbeaud-házhoz kötődő recept mára a magyar konyha egyik legismertebb klasszikusává vált, amely nélkül nincs karácsony, húsvét vagy nagyobb családi összejövetel.

Hozzávalók (egy klasszikus tepsihez)

A tészta:

  • 50 dkg liszt

  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 2,5 dkg élesztő

  • 1 dl tej

  • 5 dkg cukor

  • 1 tojás

  • egy csipet só

A töltelék:

  • 20 dkg darált dió

  • 20 dkg cukor

  • 30 dkg baracklekvár

A tetejére:

  • 15 dkg étcsokoládé

  • 2 evőkanál étolaj

Így készül a tökéletes zserbó

  1. A tészta összeállítása
    A langyos tejben feloldjuk az élesztőt egy kevés cukorral. Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást és végül az élesztős tejet. Összegyúrjuk, majd három egyforma részre osztjuk, és fél órán át pihentetjük.

  2. A rétegezés művészete
    Az első tésztalapot tepsibe nyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukros dió felével. Jöhet a második lap, ismét lekvár és dió, majd a harmadik réteg tészta. Egy villával megszurkáljuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

  3. A csokoládékorona
    A kihűlt sütemény tetejére az olvasztott csokoládét egyenletesen ráöntjük, és hagyjuk megdermedni. Az igazi zserbó titka? Legalább egy napot állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek – ha addig kibírjuk!

A zserbó nem csupán egy sütemény, hanem egy darab történelem, amely minden falattal a családi asztal körüli meghitt pillanatokat idézi. Egy klasszikus, amely sosem megy ki a divatból!

 

LM