
Kép forrása: Shutterstock
Kevés édesség mondhatja el magáról, hogy évtizedeken át változatlan formában hódít, de a zserbószelet pontosan ilyen. Dió, baracklekvár, csokoládé – ez a hármas olyan harmóniát teremt, amely a nagymamák konyhájától a legmodernebb cukrászdákig mindenhol otthonosan hat.
A sütemény története
A zserbó névadója nem más, mint Gerbeaud Emil, a svájci származású, de Magyarországon világhírűvé vált cukrászmester. Bár a sütemény eredete vitatott, a Gerbeaud-házhoz kötődő recept mára a magyar konyha egyik legismertebb klasszikusává vált, amely nélkül nincs karácsony, húsvét vagy nagyobb családi összejövetel.
Hozzávalók (egy klasszikus tepsihez)
A tészta:
-
50 dkg liszt
-
20 dkg vaj vagy margarin
-
2,5 dkg élesztő
-
1 dl tej
-
5 dkg cukor
-
1 tojás
-
egy csipet só
A töltelék:
-
20 dkg darált dió
-
20 dkg cukor
-
30 dkg baracklekvár
A tetejére:
-
15 dkg étcsokoládé
-
2 evőkanál étolaj
Így készül a tökéletes zserbó
-
A tészta összeállítása
A langyos tejben feloldjuk az élesztőt egy kevés cukorral. Közben a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojást és végül az élesztős tejet. Összegyúrjuk, majd három egyforma részre osztjuk, és fél órán át pihentetjük. -
A rétegezés művészete
Az első tésztalapot tepsibe nyújtjuk, megkenjük baracklekvárral, megszórjuk a cukros dió felével. Jöhet a második lap, ismét lekvár és dió, majd a harmadik réteg tészta. Egy villával megszurkáljuk, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. -
A csokoládékorona
A kihűlt sütemény tetejére az olvasztott csokoládét egyenletesen ráöntjük, és hagyjuk megdermedni. Az igazi zserbó titka? Legalább egy napot állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek – ha addig kibírjuk!
A zserbó nem csupán egy sütemény, hanem egy darab történelem, amely minden falattal a családi asztal körüli meghitt pillanatokat idézi. Egy klasszikus, amely sosem megy ki a divatból!
LM





