Család

Testet-lelket melengető mennyei bacon és tészta kombinációk

Testet-lelket melengető mennyei bacon és tészta kombinációk

Kép forrása: Gierlinger

Bacon igazi joker a konyhában. Segítségével egy egyszerű ételt is gazdagabbá, tartalmasabbá, laktatóbbá varázsolhatunk. A tökéletes füstös húsos, de nem zsíros ízélményhez viszont ügyelnünk kell arra, hogy minőségi alapanyaggal dolgozzunk, illetve, hogy megfelelő módon készítsük a császárszalonnát. Íme néhány jó tanács, hogy hogyan süssük, mivel párosítsuk, hogy igazi komfortot adó tésztaétel kerekedjen belőle.

 

Sütési praktikák

A bacont általában serpenyőben sütjük ropogósra, ilyenkor jó ha hideg serpenyőben kezdjük el sütni, máskülönben még azelőtt rágóssá válik, mielőtt a zsírja kiolvadna. Fokozatosan emelkedő hőfokon sütve a zsír lassan olvad ki, aminek köszönhetően egyenletesen sült, ropogós szalonnát kapsz majd. Sütőben sütve kicsit hosszabb ideig tart, mintha a tűzhelyen pirítanád, de jóval ropogósabb textúra érhető el. Érdemes kipróbálni a mikróban is, 4-5 percre közepes erősségen papírtörlőre fektetve sütni.

+1 tipp a teljes ízélményért

Serpenyős sütésnél a bacon pirításával kezd a főzést, majd a ropogós császárszalonnát kivéve az edényből dúsítsd a bacon zsírját egy vajjal. Ezen az alapon készítsd el a tésztát kísérő hozzávalókat vagy szószt. A bacon zsírja füstös, húsos ízt ad a többi hozzávalónak is, a vaj pedig a krémességével járul hozzá a fogáshoz.

Milyen bacont használjunk? - a szakértő segít

„Ha a legjobb terméket szeretnénk vásárolni, ügyeljünk rá, hogy adalék- és színezékmentes opciót válasszunk, lehetőség szerint olyat, ami csak a sótól és a bükkfa füstöléstől kap zamatot”- tudtuk meg Kovács Pétertől, a Gierlinger termékeket is készítő Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójától. A Gierlinger termékcsaládban tavaly év végén megjelent új szeletelési technikával vágott rövidebb és szélesebb bacon szeletek az oldalszalonna húsosabb részéből készülnek, így tökéletesek például az olyan tésztareceptekhez, ahol a húsos ízdominancia a fontos.

Jöjjenek a téli szürkeséget feledtető baconos tésztakombinációk, amelyhez ízlés szerint használhatunk spagettit, pennét, a csavaros fusilli vagy a masni alakú farfalle tésztát a tetejére pedig jöhet a parmezán!

Gomba és bacon

A gombát, sőt lehetőség szerint többféle gomba keverékét a baconnel együtt pirítjuk. Sót, borsot és egy kanál zöld pestot adunk hozzá. A krémes állagot vaj és egy kis tészta főzővíz hozzáadásával is elérhetjük, de tejszínnel felöntve az igazi.

Kelkáposzta és bacon – egy egészségtudatosabb megoldás

Dobjunk a pirított baconhöz először zúzott fokhagymát, kevés chilit és fenyőmagot. Néhány perc alatt pirítsuk össze, majd emeljük fel a hőfokot, és adjuk hozzá a kelkáposztát egy kevéske vízzel, fedjük le, és főzzük 3-4 percig, amíg megfonnyad. Fűszerezzük ízlés szerint és ha teljes kiőrlésű tésztával tálaljuk az extra rostbevitelt is támogatjuk.

Paradicsom, füstölt paprika és bacon

Adjunk a baconhöz a pirítás közben apróra vágott hagymát és füstölt paprika őrleményt. Öntsünk hozzá egy doboz hámozott aprított konzerv paradicsomot, forraljuk fel, és kb. 5 percig főzzük, amíg besűrűsödik, közben gyakran megkeverjük, hogy ne ragadjon le az aljára és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Szűrjük le a tésztát, és dobjuk össze a mártással. A füstölt oldalszalonna és a paprika teljesen más ízvilágot varázsol a paradicsomból, mint, amit megszoktunk, igazi téli hangulatot ad!

LM