Család

Szabolcsi töltött káposzta receptje

 Szabolcsi töltött káposzta receptje

Kép forrása: rupanerkonyha.hu

Amikor az ember azt mondja: "töltött káposzta", legtöbben a savanyú káposztás, paprikás-zsíros, karácsonyi ünnepi változatra gondolnak. Ám Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy egészen más arcát mutatja ez a klasszikus magyar étel.

 

Paradicsommal – ahogy a keletiek szeretik

A szabolcsi töltött káposzta jellegzetessége, hogy édes káposztából készül, és a főzés során paradicsomlével öntik fel – ez adja meg az étel friss, üde, kissé édeskés-savanykás karakterét. Ez a változat különösen elterjedt a Nyírségben, ahol a konyha ízvilágára amúgy is jellemző a paradicsomos, paprikás alap.

Nem véletlen ez: a Szabolcs megyei termőföldek kifejezetten kedveznek a zöldségtermesztésnek – így a helyi konyha mindig is bőséggel dolgozott friss alapanyagokkal. A házi paradicsomlé, háztáji hús, frissen szedett káposzta mindig kéznél volt. A gazdasszonyok igyekeztek egyszerű, mégis kiadós és tápláló ételt tenni az asztalra – innen ered a "paradicsomos káposzta" és a "szabolcsi töltött káposzta" népszerűsége.

A házi disznóvágás mellékterméke

Régen, főleg falun, a töltött káposzta nem volt csak ünnepi étel – téli időszakban gyakran készült disznótor után, amikor volt bőven friss darált hús, füstölt szalonna, csont. A káposztalevelekbe töltött finomság hosszú ideig elállt, laktatott, és a nagy fazékból több napig lehetett enni – így nemcsak finom volt, hanem praktikus is.

Több, mint étel – emlék

A szabolcsi töltött káposzta sok családban ma is több, mint egy recept: generációk emlékeit, illatokat, ízeket őriz. Egy fazék káposzta gyakran a nagymama konyháját idézi fel, a befőzött paradicsom színét, a cserepes muskátlikkal teli ablakot, és a hétvégi családi ebédeket.

 

Szabolcsi töltött káposzta receptje

(kb. 6-8 főre)

A szabolcsi változat eltér a klasszikus savanyú káposztás töltött káposztától: itt édes káposztát használnak, és paradicsomos alappal készül. A töltelék rizses-húsos, a füstölt szalonna pedig elengedhetetlen a telt ízhez.

Hozzávalók:

A káposztához:

  • 2 közepes fej édes káposzta

  • só, ecet (a káposztalevelek előfőzéséhez)

A töltelékhez:

  • 60 dkg darált sertéshús (lapocka vagy comb)

  • 20 dkg rizs (mosva, félpuhára főzve)

  • 1 nagy fej vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 tojás

  • só, bors, pirospaprika (édes és kevés csípős)

  • 1 tk majoránna

  • kevés olaj vagy zsír a hagyma pirításához

A főzéshez:

  • 20-30 dkg füstölt szalonna vagy füstölt hús

  • 1 liter paradicsomlé (sűrűbb, házi a legjobb)

  • kevés cukor (a paradicsom savasságát ellensúlyozni)

  • babérlevél (1-2 db)

Elkészítés lépésről lépésre:

1. A káposztalevelek előkészítése:

  • A káposzta torzsáját vágd ki, és tedd forró, enyhén ecetes-sós vízbe pár percre.

  • Amikor kezd puhulni, szedd le óvatosan a leveleket.

  • Vágd ki a levél vastag ereit, hogy könnyebben lehessen majd tölteni és tekerni.

2. Töltelék elkészítése:

  • A rizst félig megfőzöd sós vízben, majd leszűröd.

  • A hagymát finomra vágod, kevés zsiradékon üvegesre pirítod.

  • A darált húst összekevered a rizzsel, pirított hagymával, zúzott fokhagymával, tojással, fűszerekkel (só, bors, pirospaprika, majoránna).

  • Jól összedolgozod kézzel, hogy egynemű masszát kapj.

3. A töltés:

  • Minden káposztalevélbe egy evőkanálnyi tölteléket teszel, majd feltekered, a két végét behajtod.

  • Nem kell túl szorosan tekerni, mert a rizs főzés közben még dagad.

4. Az edény rétegezése:

  • A lábas vagy nagyobb fazék aljára tegyél egy marék felaprított nyers káposztát (levélmaradékokat).

  • Erre helyezd el szép sorban a töltött káposztákat.

  • A rétegek közé tehetsz szeletekre vágott füstölt szalonnát vagy húst.

  • Az egészet öntsd le a paradicsomlével, dobj bele 1-2 babérlevelet, sózd, ízlés szerint kevés cukrot is tehetsz hozzá.

5. Főzés:

  • Annyi vízzel öntsd fel, hogy éppen ellepje.

  • Lassú tűzön főzd kb. 1,5–2 órán át, fedő alatt, időnként óvatosan rázogatva (ne kevergesd, hogy ne törjenek szét a töltelékek).

  • Ha szükséges, pótold a folyadékot egy kis vízzel vagy paradicsomlével.

Tálalás:

  • Friss, puha kenyérrel, tejföllel kínáld.

  • Másnapra még finomabb, amikor összeérnek az ízek.

Ha van otthon házi paradicsomlé, füstölt tarja vagy egy kevés szalonna, akkor igazi szabolcsi ízvilágot tudsz varázsolni. Ez az étel nem csak laktató, hanem szívet-lelket melengető is.

 

LM