
Kép forrása: eszterlancfoz.blog.hu
A sárgatúró a húsvéti ünnepek egyik legkülönlegesebb, mégis sokak számára ismeretlen fogása. Ez az édeskés, lágy textúrájú étel főként az északkeleti magyar vidékeken, különösen a Tiszántúlon és Erdélyben népszerű. Bár túrónak hívják, valójában egy édes, tojásos tejkészítmény, amelyet hagyományosan a húsvéti sonka mellé tálalnak. Elkészítése egyszerű, az eredmény pedig garantáltan különleges!
Hozzávalók (kb. 4-6 adaghoz)
- 1 liter tej (lehetőleg zsíros, 3,5%-os)
- 6 db tojás
- 5-6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- Egy csipet só
- Fél citrom reszelt héja (elhagyható)
- Mazsola ízlés szerint (opcionális)
Elkészítés lépésről lépésre
-
Előkészítés
A tojásokat egy mély tálban alaposan felverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ha szeretnénk, a reszelt citromhéjat is hozzáadhatjuk, hogy még illatosabb legyen. -
Főzés
Egy nagy lábasban felforraljuk a tejet, majd amikor forrni kezd, folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a felvert tojásos keveréket. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg a tojás kicsapódik, és túrószerű, darabos állagot nem kapunk. Ez általában 10-15 percet vesz igénybe. Ekkor keverhetünk bele mazsolát is, ha szeretnénk. -
Leszűrés és formázás
A megfőtt keveréket egy sűrű szövésű textilbe (például tiszta konyharuhába vagy gézbe) öntjük, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot. A batyut összekötjük, és egy tál fölé lógatva néhány órán át lecsepegtetjük. -
Hűtés és tálalás
Miután teljesen lecsepegett és kihűlt, a sárgatúrót tálra borítjuk, és szeletekre vágva kínáljuk. Hagyományosan sonkával, kaláccsal vagy akár egy kevés tejföllel is fogyasztják.
Tippek a tökéletes sárgatúróhoz
- Fontos, hogy a tejet folyamatosan kevergessük, nehogy odakapjon.
- A cukor mennyisége ízlés szerint variálható – aki édesebben szereti, nyugodtan tegyen bele többet.
- Ha krémesebb állagot szeretnénk, a szűrés után egy villa vagy botmixer segítségével kissé áttörhetjük.
A sárgatúró egyszerre édes csemege és hagyományőrző fogás, amely különleges ízvilágával méltó helyet kap a húsvéti asztalon. Egy falat belőle, és máris visszarepülünk a nagymamák konyhájának meghitt hangulatába.
LM





