Család

Sárgatúró a húsvéti asztal hagyományos különlegessége

Sárgatúró a húsvéti asztal hagyományos különlegessége

Kép forrása: eszterlancfoz.blog.hu

A sárgatúró a húsvéti ünnepek egyik legkülönlegesebb, mégis sokak számára ismeretlen fogása. Ez az édeskés, lágy textúrájú étel főként az északkeleti magyar vidékeken, különösen a Tiszántúlon és Erdélyben népszerű. Bár túrónak hívják, valójában egy édes, tojásos tejkészítmény, amelyet hagyományosan a húsvéti sonka mellé tálalnak. Elkészítése egyszerű, az eredmény pedig garantáltan különleges!

 

Hozzávalók (kb. 4-6 adaghoz)

  • 1 liter tej (lehetőleg zsíros, 3,5%-os)
  • 6 db tojás
  • 5-6 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Egy csipet só
  • Fél citrom reszelt héja (elhagyható)
  • Mazsola ízlés szerint (opcionális)

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Előkészítés
    A tojásokat egy mély tálban alaposan felverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Ha szeretnénk, a reszelt citromhéjat is hozzáadhatjuk, hogy még illatosabb legyen.

  2. Főzés
    Egy nagy lábasban felforraljuk a tejet, majd amikor forrni kezd, folyamatos keverés mellett lassan hozzáöntjük a felvert tojásos keveréket. Közepes lángon, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg a tojás kicsapódik, és túrószerű, darabos állagot nem kapunk. Ez általában 10-15 percet vesz igénybe. Ekkor keverhetünk bele mazsolát is, ha szeretnénk.

  3. Leszűrés és formázás
    A megfőtt keveréket egy sűrű szövésű textilbe (például tiszta konyharuhába vagy gézbe) öntjük, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a felesleges folyadékot. A batyut összekötjük, és egy tál fölé lógatva néhány órán át lecsepegtetjük.

  4. Hűtés és tálalás
    Miután teljesen lecsepegett és kihűlt, a sárgatúrót tálra borítjuk, és szeletekre vágva kínáljuk. Hagyományosan sonkával, kaláccsal vagy akár egy kevés tejföllel is fogyasztják.

Tippek a tökéletes sárgatúróhoz

  • Fontos, hogy a tejet folyamatosan kevergessük, nehogy odakapjon.
  • A cukor mennyisége ízlés szerint variálható – aki édesebben szereti, nyugodtan tegyen bele többet.
  • Ha krémesebb állagot szeretnénk, a szűrés után egy villa vagy botmixer segítségével kissé áttörhetjük.

A sárgatúró egyszerre édes csemege és hagyományőrző fogás, amely különleges ízvilágával méltó helyet kap a húsvéti asztalon. Egy falat belőle, és máris visszarepülünk a nagymamák konyhájának meghitt hangulatába.

 

LM