Család

Pacalpörkölt, a magyaros ízek méltán híres mesterműve

Pacalpörkölt, a magyaros ízek méltán híres mesterműve

Kép forrása: pexels.com

A pacalpörkölt igazi klasszikus a magyar konyhában – megosztó, de aki szereti, az nagyon szereti. Sokan úgy tartják, hogy a pacalpörkölt nem is egyszerű étel, hanem szertartás. Idő kell hozzá, türelem, és persze egy jóféle kenyér meg egy pohár fröccs a tálaláshoz. Most pedig nézzük a receptet, részletesen, lépésről lépésre, minden apró trükköt elmesélve.

 

Hozzávalók (4-6 adaghoz):

  • 1,5 kg tisztított, főtt marhapacal (előfőzött, szeletelt változat is jó – boltokban, hentesnél kapható)

  • 3 közepes vöröshagyma

  • 3-4 gerezd fokhagyma

  • 1 db zöldpaprika

  • 1 db paradicsom

  • 1 evőkanál pirospaprika (édesnemes)

  • 1 teáskanál csípős paprika (ízlés szerint – elhagyható vagy erősíthető)

  • 2 evőkanál sertészsír vagy olaj

  • 1 teáskanál köménymag (egész vagy őrölt)

  • 1 teáskanál majoránna

  • 1-2 db babérlevél

  • só, bors ízlés szerint

  • víz vagy alaplé a felöntéshez

Tálaláshoz:

  • friss kenyér

  • erős paprika vagy savanyúság

  • és egy pohár fröccs vagy hideg sör (nem kötelező, de javasolt ????)

Előkészítés – a pacal lelke a türelem

1. A pacal előkészítése:

Ha előfőzött pacalt vettél, szerencséd van: ez már tisztított, előfőzött, és vékony csíkokra van vágva. Ha nyers pacalt használsz, azt először többször át kell mosni, majd ecetes vízben vagy citromleves vízben áztatni néhány órát, hogy eltűnjön az erősebb „állati” szag. Ezután sós vízben 2-3 órán át főzni kell, majd lehűteni, és vékony csíkokra vágni.

Ezért is kényelmesebb a boltokban kapható előfőzött verzióval dolgozni.

Elkészítés – lassan, komótosan, odafigyelve

2. A pörköltalap elkészítése:

Egy nagy, mély lábasban (pl. bogrács vagy öntöttvas lábas is ideális), felhevítjük a zsírt vagy olajat. Beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, és lassú tűzön üvegesre pároljuk. Ne kapkodjunk – a hagyma adja a pörkölt alapját, hagyjuk, hogy szépen megpuhuljon, kissé lepiruljon.

Amikor a hagyma elérte a szép, aranybarna színt, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd pár percig együtt dinszteljük őket.

3. Fűszerezés:

Lehúzzuk a lábast a tűzről, és megszórjuk a pirospaprikával (édes és csípős, ízlés szerint). Azért fontos, hogy ne lobogó hőnél adjuk hozzá, mert könnyen megéghet és keserű lesz. Elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre.

Ezután jöhetnek a további fűszerek: só, bors, babérlevél, köménymag, és majoránna. Ezek együtt adják meg a pacalpörkölt jellegzetes, gazdag, illatos ízvilágát.

4. A pacal hozzáadása:

Beletesszük a csíkokra vágott, előfőzött pacalt a fűszeres alapba. Jól átkeverjük, hogy mindenhol bevonja a szaft. Ha szükséges, felöntjük egy kevés vízzel vagy alaplével – de csak annyival, hogy félig ellepje a pacalt. A cél nem egy leves, hanem sűrű szaftos pörkölt!

5. Hosszú, lassú főzés:

Ezután jön a legfontosabb rész: lassú tűzön, lefedve főzzük, kb. 1–1,5 órán keresztül, amíg a pacal teljesen megpuhul és átveszi a fűszerek ízét. Időnként megkeverjük, és ha kell, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

A végére egy sűrű, fűszeres szaftban úszó, omlós pacalt kapunk – az illat már ilyenkor is ellenállhatatlan.

Tálalás – ahogy azt illik

A pacalpörköltet friss, ropogós héjú kenyérrel a legjobb tálalni, de egy jó főtt burgonya vagy galuska sem vall szégyent mellé.

Mellé kínálhatunk:

  • csípős paprikát

  • kovászos uborkát

  • vegyes savanyúságot

  • vagy ecetes almapaprikát

A fröccs vagy hideg sör nem kötelező, de határozottan ajánlott. 

Tippek, trükkök:

  • Ha szereted, tehetsz bele egy kis füstölt szalonnát is a hagymával együtt – mélyebb ízt ad a pörköltnek.

  • A lassú főzés a titka mindennek – ne siess vele, a pacalnak kell idő, hogy omlós legyen.

  • Másnap még finomabb! A fűszerek jobban összeérnek, és az állaga is tökéletes lesz.

  • Ha bátrabb vagy, egy kevés őrölt csípős paprika vagy csili igazán tüzes karaktert adhat neki.

 

A pacalpörkölt nem hétköznapi étel – inkább egy gasztronómiai élmény. Olyan étel, ami mellett lehet beszélgetni, lassan enni, nosztalgiázni. Nem kapkodós, nem gyors – de teljesen megéri az időt és figyelmet. És aki egyszer megkóstolja jó helyen, jó módon elkészítve, az ritkán felejti el.

 

LM