Család

Ne pazaroljunk! Így hasznosítsuk újra a húsvéti sonkát

Ne pazaroljunk! Így hasznosítsuk újra a húsvéti sonkát

Kép forrása: pixabay.com

A húsvéti ünnepek után sokaknál marad egy kevés sonka, amelyet nem szívesen dobunk ki, de új ötletek híján nem tudjuk, hogyan használjuk fel. Nagy Szabolcs, a frissen Michelin Bib Gourmand díjas N28 Wine & Kitchen séfje elkötelezett híve a fenntartható gasztronómiának, és mindig arra törekszik, hogy az alapanyagokat a lehető legteljesebb mértékben felhasználja. Ezúttal néhány kreatív tippet ad arra, hogyan menthetjük meg a maradék sonkát az asztalról.

 

„A sonka rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes hagyni, hogy kárba vesszen. Egy kis kreativitással új és izgalmas ételeket varázsolhatunk belőle” – mondja Nagy Szabolcs. „A sonkás tojásos szendvics az egyik legegyszerűbb verzió például, hiszen a reggelit könnyedén feldobhatjuk, ha a klasszikus tojáskrémes vagy rántottás szendvics tetejére apróra vágott sonkát szórunk. Így extra ízt és textúrát adhatunk az ételnek.” A séf másik nagy kedvence a sonkás-medvehagymás pogácsa, hiszen a puha, omlós pogácsa tésztájába remekül illik a maradék sonka. Érdemes kihasználni a medvehagyma szenzonját, hiszen ez a kombináció nemcsak ízletes, hanem igazán tavaszias hangulatot is kölcsönöz a pogácsának. „Apróra vágva és a sajttal együtt a tésztába dolgozva ízgazdag, szaftos végeredményt kapunk.” Ha inkább tészta ételre vágyunk, akkor a carbonara felé érdemes kacsintani a Húsvét utáni héten, hiszen ezt a klasszikus olasz tésztaételt szalonna helyett sonkával is elkészíthetjük. Egy kis tejszínnel, tojássárgájával és parmezánnal krémes, ízgazdag fogás születhet. Ha egy igazán magyaros fogásra vágyunk még a húsvéti lakomák után, akkor bátran fogjunk neki egy rakott krumplinak is, hiszen a hagyományos rakott krumplit feldobhatjuk az ünnepi sonka maradékával, így még gazdagabb és ínycsiklandóbb lesz. Salátát is bátran ízesíthetünk vele: „a sonkából remek majonézes salátát készíthetünk, amelyet friss uborkával, főtt tojással és egy kevés mustárral keverve érdemes ízesíteni. Pirítóssal vagy friss baguette-tel mennyei.” Ha pedig egy igazán meglepő, mégis remekül működő kombinációra vágyunk, akkor keverjük össze az apróra vágott sonkát friss ananásszal, korianderrel, lime-lével és egy kevés chilivel, ami tökéletes kísérője lehet grillezett húsonak vagy halaknak a tavaszi időszakban, de akár taco tölteléknek is felhasználhatjuk.

Extra tipp: ha a sonkát vékony szeletekre vágva a sütőben vagy serpenyőben ropogósra sütjük, kiváló snack vagy levesbetét készíthető belőle. A ropogós sonkaszeletek salátákhoz és tésztákhoz is remek kiegészítők.

 

LM