Család

Mákos rétes recept

Mákos rétes recept

Kép forrása: szilvasgombockonyhaja.hu

Klasszikus mákos rétes recept, amely házi vagy bolti rétestésztával is elkészíthető.

 

Hozzávalók (4 rúd réteshez):

Tészta (ha házilag készíted):

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 1 ek ecet vagy citromlé
  • 1,5 dl langyos víz
  • 3 ek olaj

(Vagy használhatsz bolti réteslapot, kb. 8-10 lap szükséges.)

Töltelék:

  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola (opcionális)
  • 1 tk fahéj (opcionális)

Kenéshez:

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a tetejére

 

Elkészítés:

1. Ha házi rétestésztát készítesz:

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, az ecetet és a langyos vizet.
  2. Jól összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg rugalmas, sima tésztát kapunk.
  3. A tésztát vékonyan olajjal megkenjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük.
  4. Egy tiszta konyharuhán lisztezett felületen óvatosan nagyon vékonyra húzzuk a tésztát, hogy szinte áttetsző legyen.

(Ha bolti réteslapot használsz, ezt a lépést kihagyhatod.)

2. A mákos töltelék elkészítése:

  1. A tejet felforraljuk a vajjal és a cukorral.
  2. Hozzáadjuk a darált mákot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a mazsolát (ha használunk).
  3. Pár perc alatt besűrítjük, majd hagyjuk langyosra hűlni.

3. A rétes összeállítása:

  1. A réteslapokat egy tiszta konyharuhára fektetjük, minden lapot vékonyan megkenünk olvasztott vajjal.
  2. A kihűlt mákos tölteléket a tészta egyik hosszanti szélére halmozzuk, egyenletesen elosztva.
  3. A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a rétest.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd megkenjük a tetejét felvert tojással.

4. Sütés:

  • 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

Tálalás:

Hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva szeleteljük és tálaljuk.

 

LM