Család

Klasszikus, házi hideg gyümölcsleves recept

Klasszikus, házi hideg gyümölcsleves recept

Kép forrása: Getty Images

A hideg meggyleves különlegessége abban rejlik, hogy édes, gyümölcsös és tejföllel sűrített – mégis „levesnek” hívjuk. Valójában inkább egy desszertszerű előétel, amely az édes és a savanykás ízek izgalmas játékával hódít. A magyar konyha egyedülálló találmánya: se a franciáknál, se az olaszoknál nem találsz ehhez hasonlót. Egyedül a skandináv országokban készítenek hasonló „gyümölcsleveseket”, de ott is inkább kompottszerű formában.

 

A hideg meggyleves igazi nyári paraszti étel volt. Mikor a kertek roskadoztak a gyümölcstől, a háziasszonyok nemcsak befőttet, lekvárt főztek hanem meggylevest is. Cukor, fahéj, szegfűszeg, tejföl egyszerű hozzávalók, de együtt egy ízorgiává álltak össze.

És ott volt a hűtés misztériuma: régen, mikor még nem volt hűtő, kútvízbe lógatták a fazekat, vagy a pince hűvös kövén pihentették órákig.

Manapság a hideg meggyleves a nyári étlapok klasszikusa. Fesztiválokon, strandbüfékben, éttermekben egyaránt megtaláljuk, de igazán otthon érzi magát a vasárnapi ebéd előételeként, valami rántott finomság előtt.

Készülhet tejszínnel, tejföllel, akár joghurttal is, egyre több modern verzióban jelenik meg. Vannak, akik egy csipet bort is adnak hozzá, mások a gyerekbarát, natúr változatot kedveli.

 

Hideg meggyleves recept (4-6 adag)

Frissítő, édes-savanykás leves a nyári melegben – előételnek vagy akár desszertként is tökéletes!

Hozzávalók:

  • 50 dkg magozott meggy (friss vagy fagyasztott)

  • 1,2 liter víz

  • 10 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 rúd fahéj (vagy 1 teáskanál őrölt)

  • 4-5 szem szegfűszeg

  • 1 csipet só

  • 1 evőkanál citromlé (opcionális, felfrissíti az ízét)

A sűrítéshez (habaráshoz):

  • 2 dl tejföl (vagy főzőtejszín)

  • 1 púpozott evőkanál búzaliszt

Elkészítés lépésről lépésre:

A meggy előkészítése

  • Ha friss meggyet használsz, mosd meg, magozd ki.

  • Ha fagyasztottal dolgozol, enged fel szobahőmérsékleten, és a levét is felhasználhatod a főzéshez.

Főzés – az alapleves elkészítése

  • Egy közepes méretű lábasba öntsd a vizet, add hozzá a meggyet, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a csipet sót.

  • Közepes lángon forrald fel, majd főzd kb. 10–12 percig, amíg a meggy megpuhul, de nem esik szét.

Habarás (sűrítés)

  • Egy kis tálban keverd simára a tejfölt a liszttel.
    (Ha sűrű, adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy csomómentes legyen.)

  • A forró levesből merj ki egy-két merőkanálnyit, és keverd a habaráshoz (hőkiegyenlítés).

  • Ezután lassan öntsd vissza a tejfölös-lisztes keveréket a forrásban lévő leveshez, folyamatos keverés mellett, nehogy csomósodjon.

  • Főzd még 2-3 percig, hogy besűrűsödjön, de ne forrald túl sokáig.

Ízesítés és hűtés

  • A tűzről levéve, ha szeretnéd, facsarj bele egy kevés citromlevet, ettől frissebb, üdébb lesz az íze.

  • Hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd be a hűtőbe legalább 2-3 órára, de legjobb egy éjszakán át hűteni.

Tálalási tippek:

  • Hidegen tálald, akár hűtött tányérban.

  • A tetejére mehet egy kanál tejszínhab, pár szem friss meggy, vagy egy csipet fahéj.

  • Gyerekek is imádják, de egy felnőttesebb verzióban egy kis fehérbor is kerülhet bele (ekkor a víz egy részét borral helyettesítjük).

Tipp:

  • Ha vegyes gyümölccsel készíted (pl. meggy + málna, eper, alma), ugyanezen az alapon dolgozhatsz.

  • Aki nem szereti a lisztes sűrítést, helyette használhat keményítőt is (pl. 1 evőkanál kukoricakeményítő).

 

LM