
Kép forrása: Getty Images
A hideg meggyleves különlegessége abban rejlik, hogy édes, gyümölcsös és tejföllel sűrített – mégis „levesnek” hívjuk. Valójában inkább egy desszertszerű előétel, amely az édes és a savanykás ízek izgalmas játékával hódít. A magyar konyha egyedülálló találmánya: se a franciáknál, se az olaszoknál nem találsz ehhez hasonlót. Egyedül a skandináv országokban készítenek hasonló „gyümölcsleveseket”, de ott is inkább kompottszerű formában.
A hideg meggyleves igazi nyári paraszti étel volt. Mikor a kertek roskadoztak a gyümölcstől, a háziasszonyok nemcsak befőttet, lekvárt főztek hanem meggylevest is. Cukor, fahéj, szegfűszeg, tejföl egyszerű hozzávalók, de együtt egy ízorgiává álltak össze.
És ott volt a hűtés misztériuma: régen, mikor még nem volt hűtő, kútvízbe lógatták a fazekat, vagy a pince hűvös kövén pihentették órákig.
Manapság a hideg meggyleves a nyári étlapok klasszikusa. Fesztiválokon, strandbüfékben, éttermekben egyaránt megtaláljuk, de igazán otthon érzi magát a vasárnapi ebéd előételeként, valami rántott finomság előtt.
Készülhet tejszínnel, tejföllel, akár joghurttal is, egyre több modern verzióban jelenik meg. Vannak, akik egy csipet bort is adnak hozzá, mások a gyerekbarát, natúr változatot kedveli.
Hideg meggyleves recept (4-6 adag)
Frissítő, édes-savanykás leves a nyári melegben – előételnek vagy akár desszertként is tökéletes!
Hozzávalók:
-
50 dkg magozott meggy (friss vagy fagyasztott)
-
1,2 liter víz
-
10 dkg cukor (ízlés szerint több vagy kevesebb)
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 rúd fahéj (vagy 1 teáskanál őrölt)
-
4-5 szem szegfűszeg
-
1 csipet só
-
1 evőkanál citromlé (opcionális, felfrissíti az ízét)
A sűrítéshez (habaráshoz):
-
2 dl tejföl (vagy főzőtejszín)
-
1 púpozott evőkanál búzaliszt
Elkészítés lépésről lépésre:
A meggy előkészítése
-
Ha friss meggyet használsz, mosd meg, magozd ki.
-
Ha fagyasztottal dolgozol, enged fel szobahőmérsékleten, és a levét is felhasználhatod a főzéshez.
Főzés – az alapleves elkészítése
-
Egy közepes méretű lábasba öntsd a vizet, add hozzá a meggyet, cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, szegfűszeget és a csipet sót.
-
Közepes lángon forrald fel, majd főzd kb. 10–12 percig, amíg a meggy megpuhul, de nem esik szét.
Habarás (sűrítés)
-
Egy kis tálban keverd simára a tejfölt a liszttel.
(Ha sűrű, adj hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet, hogy csomómentes legyen.) -
A forró levesből merj ki egy-két merőkanálnyit, és keverd a habaráshoz (hőkiegyenlítés).
-
Ezután lassan öntsd vissza a tejfölös-lisztes keveréket a forrásban lévő leveshez, folyamatos keverés mellett, nehogy csomósodjon.
-
Főzd még 2-3 percig, hogy besűrűsödjön, de ne forrald túl sokáig.
Ízesítés és hűtés
-
A tűzről levéve, ha szeretnéd, facsarj bele egy kevés citromlevet, ettől frissebb, üdébb lesz az íze.
-
Hagyd kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd be a hűtőbe legalább 2-3 órára, de legjobb egy éjszakán át hűteni.
Tálalási tippek:
-
Hidegen tálald, akár hűtött tányérban.
-
A tetejére mehet egy kanál tejszínhab, pár szem friss meggy, vagy egy csipet fahéj.
-
Gyerekek is imádják, de egy felnőttesebb verzióban egy kis fehérbor is kerülhet bele (ekkor a víz egy részét borral helyettesítjük).
Tipp:
-
Ha vegyes gyümölccsel készíted (pl. meggy + málna, eper, alma), ugyanezen az alapon dolgozhatsz.
-
Aki nem szereti a lisztes sűrítést, helyette használhat keményítőt is (pl. 1 evőkanál kukoricakeményítő).
LM





