Család

Klasszikus csokis brownie recept

Klasszikus csokis brownie recept

Kép forrása: pexels.com

Van az édességeknek egy titkos kategóriája. Nem túlgondolt, nem csicsás, mégis egy falat után tudjuk: ez más. A brownie pontosan ilyen. Ropogós kéreg, ragacsos belső, sűrű csokis íz, ami nem kér elnézést a kalóriákért – és nem is kell neki. Ez a sütemény nem akar könnyed lenni. Ő csak finom akar lenni. És az is.

 

Most egy olyan klasszikus amerikai brownie receptet hozunk, ami nem akar megfelelni a reformkonyhának – de a lelkedhez szól. Olyan, amit egy borongós vasárnap délután, vagy egy „csak úgy” pillanatban is elő lehet venni. Mert a brownie-nál nincs jobb társ a boldogsághoz – vagy a bánathoz.

A klasszikus csokis brownie – a sütemény, ami nem is sütemény, hanem életérzés

Hozzávalók (egy 20x20 cm-es tepsihez):

  • 200 g étcsokoládé (min. 60%-os kakaótartalom)

  • 150 g vaj

  • 150 g cukor

  • 2 nagy tojás

  • 80 g liszt

  • 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

  • 1 csipet só

  • 1 teáskanál vanília kivonat

  • opcionálisan: 100 g dió vagy mogyoró, vagy extra csokidarabok

Elkészítés:

1. Olvasztás:
A vajat és az étcsokit vízgőz felett (vagy óvatosan mikróban) olvaszd össze, majd hagyd egy kicsit hűlni. Ez lesz a brownie szíve-lelke – ne spórolj a minőséggel!

2. A tojások ereje:
Egy másik tálban keverd habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliával. Itt ne legyél rest: 4-5 perc keverés, míg szép világos, levegős masszát kapsz. Ez adja a süti testét és tartását.

3. Az egyesítés pillanata:
Az olvasztott csokit óvatosan keverd bele a tojásos-cukros masszába. Nem kell robotgép – csak egy spatula és türelem.

4. Száraz hozzávalók:
A lisztet, kakaóport és sót keverd össze, majd adagold a masszához. Ha jöhet a dió vagy extra csoki – itt az idő, hogy belezúdítsd!

5. Sütés:
Öntsd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180°C-ra előmelegített sütőben 20–25 percig. A brownie titka: ne süsd túl! A közepe lehet (és legyen is) kissé lágy – ez adja meg a ragacsos karakterét.

6. Türelem, kedves olvasó:
Igen, tudjuk. De hűlnie kell. Legalább 30 percet. A forró brownie ugyanis csalóka – és szétmállik, ha túl korán támadjuk meg.

Tálalás – csak a fantáziád szab határt:

  • Klasszikusan: magában, egy pohár tejjel.

  • Luxuskivitelben: egy gombóc vaníliafagyival, csokiszósszal megöntözve.

  • Extra dekadensen: meleg brownie + sós karamell + roppanós pekándió = csendes elismerő hümmögés az asztal körül.

 

A brownie nem fitneszbarát, nem cukormentes, nem gluténmentes – de minden falatja egy ölelés. A legjobb barátod egy nehéz nap után, és az ünnepi asztal titkos sztárja. Nem kér sokat, csak egy jó csokit és egy kis odafigyelést. Cserébe viszont ad valamit, ami túlmutat az édességen: boldogságot.

 

LM