Család

Ilyen egy igazán emésztésbarát reggeli

Ilyen egy igazán emésztésbarát reggeli

Kép forrása: pexels.com

Sós zabkása – recept 1 főre

A fenti sztereotípiákat és aggodalmat cáfolja 100%-ban a sós zabkása.

ALAP

10g nagy szemű zabpehely

10g zabkorpa

10g kölespehely

5g búzakorpa

5g búzacsíra

5g lenmagpehely

 

A hozzávalókat lábasba tesszük és annyi vízzel, ami bőven ellepi, néhány percig főzzük. Ezt az alapot több napra előre elkészíthetjük, nem kell minden nap frissen főznünk, kevernünk, összeállítanunk.

A kása alapja a zab mellett más gabona pehely is lehet (árpa, tönköly, rizs, hajdina, köles), és fontos, hogy emellett legyen benne plusz rost (korpa, lenmagpehely). A búzacsíra nem kötelező elem, egy plusz érdekességként, fehérje-, zsírsav- és mikrotápanyag-forrásként szerepel a receptben.

 

FELTÉT

60g tofu vagy 1 db tojás

A zabkására kerül a gabonafélék fehérjetartalmát kiegészítő fehérjeforrás, amely a veganuár miatt ebben a receptben tofu, de egyébként lehet tojás is (6 perces tojás esetén a beleje kissé még lágy marad) de erre a kására tesznek a hagyomány szerint a kínai congee (ejtsd: kondzsi) esetén maradék sült húst, és a fehérje akár lehet túró, cottage cheese, mozzarella, stb. is.

 

ZÖLDSÉG

50g hónapos retek

50g karalábé

50g kimchi

20g újhagyma

 

A zöldség mennyisége reggelinél legyen kb. 150-200 g. Ezt a mennyiséget sült zöldség esetén még könnyebb elérni. Erre a sós kására kerülhetnek friss zöldségek évszaknak megfelelően, de akár sült és főtt maradékok is (gomba, répa, cékla, brokkoli, karfiol, sütőtök stb.), illetve a zöldség feltét lehet csíra, savanyúság vagy savanyított hagyma is.

 

ÉLMÉNY

10g magmix (tökmag és napraforgómag)

10g hántolt hajdina

5g dióolaj

1 kiskanál szójaszósz

 

A plusz ropogás a krémes kásához nagyszerű reggeli élményt nyújt, élénkít, tudatosítja, hogy étkezünk. A magvakat száraz serpenyőben pillanatok alatt megpiríthatjuk. A hajdina nem kötelező ebben az összeállításban, de mivel sokan nem kedvelik a szerintem zseniális, karakteres diós ízét, javaslom kipróbálni a hántolt, pirított verziót – ezt tényleg mindenki szereti. Nem kell főzni, csak úgy a magokkal együtt száraz serpenyőben pár percig pirítani.

A dióolaj, mint plusz illat és íz, illetve plusz esszenciális zsírsav (növényi omega-3) kis mennyiségben ráadásként kerülhet a kására.

Ha édes reggelire vágyunk, az alapra kerülhet tofu és/vagy túró, joghurt, és az édes ízzel harmonizáló zöldségek (cukkini, cékla, sütőtök), valamint gyümölcsök (friss, vagy sült, vagy aszalt), továbbá változatlanul a különféle magok és az olaj.

 

Adagnagyságok - mérleg nélküli kisokos:

Gabonák: 10g - 1 evőkanál

Olaj, szójaszósz: 5g - 1 teáskanál

 

LM