Család

IKEA-ás húsgolyó recept

IKEA-ás húsgolyó recept

Kép forrása: pexels.com

Kevés étel képes olyan egyértelműen képviselni egy nemzet gasztronómiáját, mint a svéd húsgolyó. A „köttbullar” névre hallgató klasszikus fogás már jóval azelőtt a világ figyelmének középpontjába került, hogy az IKEA éttermi kínálatában kultikussá vált volna. Ez az egyszerű, mégis zseniálisan megalkotott étel a svéd konyha egyik legkedveltebb és legismertebb szereplője – és nem véletlenül.

 

A köttbullar története évszázadokra nyúlik vissza. Bár eredete körül akad némi vita – egyesek szerint maga XII. Károly király hozta haza a receptet Törökországból a 18. században –, mára egyértelműen Svédország egyik gasztronómiai jelképévé vált. Az igazi svéd húsgolyó azonban nem csupán a húsról szól. A hozzá kínált krémes burgonyapüré, a selymes barna mártás és a kissé savanykás, édes áfonyalekvár együtt alkotják azt a harmóniát, amely minden skandináv vacsoraasztalt meghatároz.

Hozzávalók (kb. 4 főre):

A húsgolyókhoz:

  • 500 g darált marha- vagy vegyes sertés-marhahús

  • 1 kis fej vöröshagyma, finomra vágva

  • 1 tojás

  • 100 ml tej

  • 50 g zsemlemorzsa

  • só, bors, szerecsendió (ízlés szerint)

  • kevés vaj vagy olaj a sütéshez

A barna mártáshoz:

  • 30 g vaj

  • 2 evőkanál liszt

  • 300 ml marha- vagy zöldségalaplé

  • 100 ml tejszín

  • 1 teáskanál szójaszósz

  • só, bors

A tálaláshoz:

  • krumplipüré

  • áfonyalekvár

  • ecetes uborka (opcionális)

Elkészítés:

A húsgolyók alapját a tejbe áztatott zsemlemorzsa és a finomra vágott hagyma adják. Ezután hozzákeverjük a darált húst, a tojást és a fűszereket. Az elegyet alaposan összedolgozzuk – a cél a puha, de nem ragacsos állag. Kis golyókat formázunk, majd vajban vagy olajban, közepes lángon aranybarnára sütjük őket. A titok: ne süssük túl, hogy belül szaftosak maradjanak.

A mártás elkészítése sem bonyolult: vajból és lisztből világos rántást készítünk, majd felöntjük az alaplével, végül tejszínnel és szójaszósszal krémesítjük. Az így kapott szósz tökéletesen öleli körbe a húsgolyókat, kiemelve azok karakteres ízét.

A köttbullar igazi ereje azonban a tálalásban rejlik. A selymes krumplipüré, a kissé pikáns áfonyalekvár és az esetlegesen mellé kínált savanyított uborka együtt teremtik meg azt az északi ízélményt, amely miatt ez a fogás generációk óta ott van a svéd családok asztalán – és ma már világszerte ismerik.

Egy falatnyi Svédország – otthon, a tányérodon.
A köttbullar nem csupán étel. Ez egy hagyomány, egy emlék, egy utazás a skandináv életérzés szívébe – kanalanként.

 

LM