
Kép forrása: pexels.com
A húsvéti ünnepek egyik elmaradhatatlan eleme a fonott kalács, amely nemcsak látványos, hanem puha, foszlós és ellenállhatatlanul finom is. Legyen szó egy családi reggeliről vagy egy ünnepi ebédről, a frissen sült kalács tökéletes kísérője a sonkának, a vajnak vagy akár egy bögre forró kakaónak. De hogyan készíthetünk otthon igazán ínycsiklandó fonott kalácsot?
Hozzávalók (egy közepes méretű kalácshoz)
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított élesztő)
- 7 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 egész tojás + 1 tojássárgája a tésztába
- 7 dkg vaj (olvasztva)
- 1 tojássárgája + 1 ek tej a kenéshez
Elkészítés
-
Kovász készítése
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, majd néhány perc alatt felfuttatjuk. Akkor jó, ha habos, buborékos lesz. -
A tészta összeállítása
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Beleütjük az egész tojást és a tojássárgáját, majd hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt. Elkezdjük összedolgozni, majd fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat. -
Dagasztás és kelesztés
A tésztát alaposan kidagasztjuk – addig, amíg rugalmas, fényes felületű nem lesz. Ezután letakarva, langyos helyen kb. 1 órán át kelesztjük, amíg duplájára nem nő. -
Formázás és fonás
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és három egyforma részre osztjuk. Ezekből hosszú rudakat sodrunk, majd lazán összefonjuk, mint egy copfot. A kalács végeit aláhajtjuk, hogy szép formája legyen. -
Újabb kelesztés és sütés
A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, letakarjuk, és további 30 percig pihentetjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 180°C-ra. A pihentetett kalácsot lekenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, hogy aranybarnára süljön. -
Sütés
A kalácsot kb. 25-30 percig sütjük, amíg szép fényes, aranybarna lesz. Ha túl gyorsan pirulna a teteje, letakarhatjuk sütőpapírral vagy alufóliával.
Tippek a tökéletes kalácshoz
- A vajat ne melegítsük túl, különben „megfőzheti” a tésztát.
- A dagasztás során alaposan dolgozzuk ki a tésztát, hogy igazán foszlós legyen.
- A sütési idő vége felé érdemes tűpróbát végezni: ha egy fogpiszkálót beleszúrunk, és tisztán húzzuk ki, akkor elkészült.
Frissen, langyosan a legfinomabb, de másnap is puha marad ha pedig maradna belőle, pirítva is isteni! Egy szelet vajjal és lekvárral igazi ünnepi csemege.
LM





