
Kép forrása: pexels.com
Kevés dolog idézi meg jobban a vidéki otthonok hangulatát, mint a frissen készült házi túró illata. Bár ma már a boltok polcain bármikor elérhető ez a tejtermék, mégis érdemes visszatérni a gyökerekhez, és saját kezűleg elkészíteni. Nemcsak ízletesebb és természetesebb lesz, hanem az alkotás öröme is garantált!
Mi kell hozzá?
A házi túró készítéséhez mindössze két alapanyagra van szükség:
✔ 2 liter teljes tej (a legjobb a házi, de a bolti is megfelel)
✔ 2-3 evőkanál citromlé vagy ecet
Lépésről lépésre – így lesz tökéletes a házi túró
-
Melegítsük fel a tejet – Öntsük egy nagyobb lábosba, és lassú tűzön kezdjük el melegíteni. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel, csak körülbelül 80°C-ra hevítsük.
-
Jöhet a savanyítás – Amikor a tej kellően meleg, öntsük bele a citromlevet vagy ecetet, és keverjük meg. Azonnal láthatjuk, ahogy a tej kicsapódik: a fehér túrószemcsék elválnak a savótól.
-
Pihentetés – Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10-15 percig, hogy a túródarabok teljesen kicsapódjanak.
-
Szűrés és lecsepegtetés – Egy nagyobb szűrőt béleljünk ki tiszta konyharuhával vagy gézzel, majd öntsük bele a túrós masszát. Hagyjuk lecsepegni 1-2 órán keresztül. Ha szárazabb túrót szeretnénk, óvatosan ki is nyomkodhatjuk.
-
Kész is van! – A friss házi túrót azonnal felhasználhatjuk, vagy hűtőben tárolhatjuk néhány napig.
Miért érdemes házilag készíteni?
A bolti túróval szemben a házi változat garantáltan adalékanyag-mentes, friss és ízlés szerint alakítható. Ráadásul semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor egy szelet friss kenyérre kenjük, és egy kis tejföllel, zöldhagymával vagy mézzel megbolondítjuk.
LM





