
Kép forrása: pixabay.com
A málna már az ókori Rómában is ismert volt – írásos emlékek szerint a vadmálnát a rómaiak gyógyító hatásai miatt becsülték, és nemcsak erdei csemegének, hanem orvosságnak is tartották. A középkorban a málna termesztése egyre elterjedtebbé vált Európában, különösen a kolostorok kertjeiben, ahol a szerzetesek gyógynövényként tartották számon.
A lekvár készítésének mestersége azonban később virágzott fel igazán. A 17. században, amikor a cukorhoz való hozzáférés egyre könnyebbé vált, a lekvár – különösen a málna lekvár – a nemesi háztartások finomsága lett. Angliában például Viktória királynő is kedvelte, és a reggeli teák mellé rendszeresen fogyasztották.
Magyarországon: háziasszonyok titkos receptjei
Hazánkban a málna lekvár igazi klasszikusnak számít. Bár a pontos eredete nem dokumentált, a vidéki Magyarországon évszázadok óta készítik, különösen a Dunántúlon és az Északi-középhegység málnafélékben gazdag területein. A régi szakácskönyvek még a „málna befőtt” vagy „málna dzsem” kifejezéseket használták, de a fogalom és az ízvilág lényegében ugyanaz maradt: nyár az üvegbe zárva.
A hagyományos recept egyszerű – friss málna, cukor, esetleg egy kevés citromlé –, de a részletek gyakran generációkon át öröklődnek. Egy-egy vidéki nagymama titkos arányai, főzési ideje vagy az a bizonyos „csipetnyi szeretet” adja meg a lekvár egyedi karakterét.
A mai napig töretlen népszerűség
Ma a málna lekvár nemcsak reggelik, palacsinták vagy sütemények kísérője, hanem egyfajta kulturális szimbólum is. Az otthon ízét idézi, különösen azok számára, akik a városi rohanásban keresik a gyerekkor ízeit. Emellett egyre több kézműves lekvárkészítő emeli új szintre, különleges fűszerekkel vagy bio változatban kínálva.
Házi málna lekvár recept
Hozzávalók (kb. 4-5 kis üveghez, 2-2,5 dl-es üvegméretben):
-
1 kg friss málna (vagy fagyasztott, de akkor előbb engedd fel, és csöpögtesd le)
-
60-70 dkg kristálycukor (ízlés szerint csökkenthető vagy növelhető)
-
1 közepes citrom leve és reszelt héja
-
1 teáskanál vaj (nem kötelező, de segít elkerülni a habosodást főzés közben)
Elkészítés lépésről lépésre:
1. A málna előkészítése
-
A friss málnát válogasd át, távolítsd el a rossz szemeket és alaposan öblítsd le.
-
Ha nem szereted a magokat, passzírozd át egy szűrőn vagy botmixerrel pépesítsd, majd szitán nyomkodd át – így simább lekvárt kapsz.
(De sokan szeretik magosan – ez ízlés kérdése.)
2. Előfőzés
-
Tedd a málnát egy széles aljú lábasba.
-
Alacsony lángon kezd el melegíteni, amíg levet nem enged – ez kb. 5-10 perc.
-
Időnként keverd meg, hogy ne kapjon oda.
3. Cukor és citrom hozzáadása
-
Add hozzá a cukrot, majd a citromlevet és reszelt citromhéjat.
-
Keverd össze alaposan, és vedd nagyobb lángra, hogy felforrjon.
4. Főzés
-
Forrástól számítva főzd kb. 20-30 percig, időnként kevergetve.
-
A habot szedd le róla (vagy tedd bele a vajat, ami megelőzi a habosodást).
-
Akkor jó, ha már sűrűsödik, és a fakanál hátulján „megáll” a lekvár.
Tipp a sűrűség teszteléséhez: Egy kistányérra cseppents egy kis lekvárt, tedd a fagyasztóba 1-2 percre. Ha nem folyik szét, jó az állag.
5. Üvegekbe töltés
-
Az üvegeket és a kupakokat előre fertőtlenítsd: forró vízben kifőzve vagy 100-120°C-os sütőben 10-15 percig melegítve.
-
A forró lekvárt töltsd a forró, tiszta üvegekbe.
-
Azonnal zárd le, majd állítsd fejre 5 percre – így vákuum keletkezik.
6. Tárolás
-
Hűvös, sötét helyen hónapokig eláll.
-
Felbontás után hűtőben tartsd, és 1-2 héten belül fogyaszd el.
Tipp a tálaláshoz:
Kenheted pirítósra, használhatod palacsintához, tortákhoz, vagy akár joghurtba keverve isteni!
LM





