Család

Az ünnepi menü nem verseny: főzz karácsonykor is felszabadultan

Az ünnepi menü nem verseny: főzz karácsonykor is felszabadultan

Kép forrása: rama.hu

Már szinte közhelyszámba megy, hogy a karácsonyi sütés-főzés sokak számára nem az ünnepi hangulatról, hanem a kapkodásról és az elvárásokról szól. Pedig az ünnepi menünek nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy emlékezetes legyen – és akkor sem kell kétségbe esni, ha nem terveztünk mindent meg hetekkel előre. Idén a Rama összeállított egy hasznos konyhai praktikákból álló listát, valamint egy különleges ünnepi menüsort is bevált receptjeiből, amelyek nemcsak finomak, hanem kifejezetten a stresszmentes főzést segítik. 

 

A titok nem a bonyolult technikákban vagy az órákig tartó előkészületekben rejlik, hanem néhány jól átgondolt döntésben. Olyan apró, mégis kulcsfontosságú trükkökben, amelyek leveszik a terhet a válladról, miközben az ünnepi hangulat megmarad – sőt, talán emlékezetesebb lesz, mint valaha.

1. Ne mindent karácsony napjára hagyj – az ünnep nem egyetlen délutánon múlik

A karácsonyi konyhai stressz egyik legnagyobb forrása az az elképzelés, hogy mindennek december 24-én kell elkészülnie. Persze azt sem akarjuk, hogy az ünnepek előtti napok kapkodással, rohangálással teljenek, így érdemes inkább sokszor kevesebbet tenni a terülj-terülj asztalkámért. Az ünnepi menü jelentős része kifejezetten hálás azért, ha előre dolgozunk vele. A levesek, raguk, mártások ízei gyakran másnapra érnek össze igazán, sok sütemény pedig jobban sikerül, ha pihen egy éjszakát. Ha előző nap előkészíted vagy elkészíted az alapokat, karácsonykor már nem kell mindent megfőzni, hanem csak befejezni, melegíteni, tálalni.

2. Az egyszerű alapanyag aranyat ér

Karácsonykor könnyű beleesni abba a csapdába, hogy mindennek különlegesnek, extra bonyolultnak kell lennie. Pedig az ünnepi hangulat nem attól születik meg, hogy hány technikát, ismeretlen alapanyagot próbálsz ki egyszerre, hanem attól, hogy biztos kézzel nyúlsz azokhoz, amelyekkel nem kell küzdeni, és a vendégek is imádják. Egy jól bevált, sokoldalúan használható alap nemcsak időt spórol, hanem magabiztosságot is ad. Ha tudod, hogyan viselkednek a bevált alapanyagok sütésnél, főzésnél, krémeknél, akkor bátrabban állsz neki az ünnepi fogásoknak – és nem az utolsó pillanatban kell aggódni azon, hogy „vajon most sikerül-e”.

3. A karácsonyi menü akkor jó, ha rugalmas

Nem baj, ha nincs kőbe vésve minden fogás, minden időzítés. Kifejezetten felszabadító, ha olyan menüt állítasz össze, ami elbírja az apró változtatásokat. Egy fogás, amit lehet kicsit máshogy tálalni, egy köret, ami több főételhez is passzol, vagy egy desszert, amit könnyű előre elkészíteni – ezek mind azt szolgálják, hogy ne a menetrendet, hanem az ünnepet kövesd.

4. Ne feledd, a karácsony nem vizsga

Épp ezért a saját készítésű ételek értéke a precizitáson túl a szándékban és az odafordulásban is rejlik. Ha nem görcsölsz rá, hanem élvezed a folyamatot, az az asztalon is érezhető lesz. A vendégek – és te magad is – sokkal inkább arra fognak emlékezni, hogy jó volt együtt lenni, mint arra, hogy pontosan milyen lett a köret állaga. A karácsony nem vizsga, hanem ünnep – és akkor a legszebb, ha ezt te is így éled meg.

+1. Nem csak a konyhán múlik

Sokszor elfelejtjük, hogy az ünnep nem kizárólag a fogásokon áll vagy bukik. Legalább ilyen fontos az, hogy milyen tempóban telik a nap, mennyit vagy jelen, és mennyire tudsz elszakadni a konyhától. Egy egyszerű, letisztult terítés, néhány gyertya, az ételkészítés közben betöltött illatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ünnepi legyen az élmény. Ha nem vagy egész nap a tűzhelyhez kötve, jut idő beszélgetni, nevetni, együtt lenni – és végső soron ez az, ami igazán megmarad. A Rama most következő receptjei ebben is segítenek. Íme egy olyan menüsor, amely egyszerű, ünnepi, előre is tudsz vele haladni, és akár az utolsó pillanatban is elkészítheted.

Ünnepi menüsor

Előétel: Tonhalas krém

Ha karácsony, akkor hal. De nem kell feltétlenül hallevesre gondolni. A kamrában található hozzávalókat összedobva remek előételt készíthetsz.

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 140 g tonhal
  • 1/2 citrom
  • 150 g Rama margarin
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál ketchup
  • 50 g fekete olajbogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  1. 140 g sós lében lévő tonhalat csöpögtess le, törd össze villával és locsold meg fél teáskanál citromlével.
  2. Egy tálban keverj el 150 g puha Rama margarint egy kis csokor aprított petrezselyemmel, 1 evőkanál ketchuppal, 50 g negyedekre vágott fekete olajbogyóval, 1 gerezd finomra vágott fokhagymával.
  3. Add hozzá a citromos tonhalat, majd sózd és borsozd ízlés szerint.
  4. Tálald pirítóssal vagy salátaágyon, extra friss zöldségekkel.

Egy különleges köret: francia rakott burgonya

Hallottál már a francia konyha egyik kedvelt fogásáról? Hasonló a mi rakott krumplinkhoz, ugyanolyan házias, de elég hozzá kevesebb összetevő. 

Főzési idő: 20 perc

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 75 dkg burgonya
  • 3 db tojás
  • 7 dkg Rama növényi vajalternatíva
  • 2,5 dkg liszt (opcionálisan burgonyakeményítő)
  • 1,5 dl tej vagy növényi tej
  • 7,5 dkg sajt
  • 1 dl tejföl
  • szerecsendió
  • kevés zsemlemorzsa
  • bors
  1. 2 db tojást és a burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd felkarikázva egy keverőtálba tesszük.
  2. Közben a növényi vajalternatívából, a lisztből és a tejből besamelmártást készítünk, melyet sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezünk.
  3. A besamelhez hozzákeverjük a tejfölt és 1 db tojássárgáját, majd az egészet egybeforgatjuk a burgonyával és a főtt tojással. A megmaradt 1 db tojásfehérjét felverjük, és a keveréket ezzel lazítjuk.
  4. A növényi vajalternatívával kikent tepsibe beleszórjuk a kenyérmorzsát, a keveréket pedig szétterítjük.
  5. Reszelt sajttal megszórjuk, és 165 fokon 30 perc alatt pirosra sütjük.

Ha akarom, köret, ha akarom, főétel: Dubarry karfiol

A Dubarry karfiol egy igazi vegetáriánus finomság, de a mindenevők is biztosan imádni fogják. 

Főzési idő: 15 perc

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kis fej karfiol
  • 1 ek Rama margarin
  • 1 ek liszt (opcionálisan burgonyakeményítő)
  • 1 dl tej
  • frissen őrölt bors
  • 0,5 tk szerecsendió
  • 10 dkg sajt
  1. A karfiolt rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
  2. A Rama margarint felolvasztjuk, aranysárgára pirítjuk benne a lisztet, majd felöntjük tejjel, és habverővel simára keverjük. A kész besamelt megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, és jól kiforraljuk.
  3. A főtt karfiolrózsákat kivajazott tepsibe tesszük, és megsózzuk.
  4. A besamelt a karfiolra öntjük, a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 185 fokon, kb. 12-16 perc alatt aranybarnára sütjük.

Az asztal ékessége: sütőtökös-mákos wellington

Hallottál már a wellingtonról? Mindig is ki akartad próbálni? Nem kell mindjárt a legnehezebb recepttel indítani; íme egy mákos-sütőtökös egyszerű, karácsonyi változat!

Főzési idő: 45 perc

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kg sütőtök
  • 1 nagy evőkanál egész mák
  • 180 g liszt
  • 200 g Rama sütőmargarin
  • 1 kis csomag leveles tészta
  • 2 kis fej lilahagyma
  • 170 g gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 g spenótlevél
  • 35 g dió
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 1 nagy tojás
  • 20 ml víz
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál só
  • bors
  • chili 
  1. A tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet 1 a sóval, és hozzáadunk 150 g felkockázott, hideg Rama sütőmargarint, majd az egészet összeforgatjuk (kisebb margarindarabok maradhatnak benne).
  2. Hozzáöntjük a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal addig gyúrjuk, amíg lazán összeáll. Folpackba csomagolva 1 órát hűtőben pihentjük.
  3. A töltelékhez hosszában félbevágjuk a sütőtököt, majd kimagozzuk. Mindkét részét további két részre vágjuk, ügyelve arra, hogy a magház nélküli hosszúkás „szár” egyben maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, majd egy kis chilit és őrölt fahéjat szórunk a tetejére. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt puhára sütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl! Ha kihűlt, óvatosan eltávolítjuk a héját. Fontos, hogy a sütőtök egészben maradjon.
  4. Száraz serpenyőben lepirítunk az egész mákot (egy keveset félre teszünk) és a durvára vágott diót, majd félretesszük.
  5. Egy másik serpenyőben felhevítjük a maradék Rama sütőmargarint, beledobunk 2 kisebb fej apróra vágott lilahagymát, és folyamatos kevergetés mellett megpároljuk. Ezután 2-3 gerezd zúzott fokhagymát adunk hozzá. Ha már illatos és félig puha a fokhagyma is, beletesszük a gombát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kis chilivel tovább ízesíthetjük. Magas hőfokon addig pároljuk, amíg a gomba leve elfő. Ekkor hozzáadjuk a lepirított mákot és diót, majd belekeverjük a spenótlevelet is. Amint a levelek összeestek, levesszük a tűzről a tölteléket, megszórjuk 2-3 ek. evőkanál zsemlemorzsával, és az egészet hűlni hagyjuk.
  6. A leveles tésztát sütőpapíron 30-45 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd sütőlemezre tesszük. Megszórjuk a tésztát a maradék zsemlemorzsával, és egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket. A tészta hosszabb szélein 2-3 centit szabadon hagyunk, és megkenjük egy kis felvert tojással. A tészta közepére helyezzük a hosszúkás sütőtökdarabot, majd becsomagoljuk: előbb a tészta két rövidebb oldalát, majd a két hosszabbat hajtjuk a sütőtökre. Megkenjük a tésztát a maradék felvert tojással, és a tetejére 2 tk. egész mákot szórunk. Megszurkáljuk villával, hogy távozhasson sütés közben a gőz, és 190 °C-os sütőben nagyjából 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Desszert a kamrából: áfonyás-fehércsokis zabsüti

Zab, áfonya, fehércsoki – kamra, hűtő, konyhaszekrény, és már kész is a desszert, amelyből még napok múlva is fogyaszthattok. Érdemes a mennyiségek már az első sütésnél megnövelni.

Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 40 g Rama Classic margarin
  • 75 g barnacukor
  • ½ teáskanál vaníliaaroma
  • 1 db kis méretű tojás
  • 50 g liszt
  • ½ teáskanál szódabikarbóna
  • 35 g zabpehely
  • 50 g aszalt vagy friss áfonya
  • 35 g fehér csoki
  1. A Rama Classic-ot, a barnacukrot és a vaníliaaromát robotgéppel habosra verjük, majd a tojást hozzáadva krémesre keverjük.
  2. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát és a zabpelyhet, majd könnyedre keverjük.
  3. Ezt követően a mixhez adjuk az áfonyát is, és finoman átkeverjük.
  4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy evőkanállal sütiket formázunk a tésztamixből, és a tepsibe helyezzük őket. 12-15 percig aranybarnára sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.
  5. A fehércsokit megolvasztjuk, és rácsos mintában a süti tetejére öntjük, majd egy órán át hagyjuk megszilárdulni.

 

LM