Kép forrása: nosalty.hu
Azzal talán mindenki egyetért, hogy a házi rétes az igazi. Akármilyen finom is a bolti rétes, nem veheti fel a versenyt az igazi túrós rétessel, amelyet még nagyanyáink készítettek. A rétes készítés azonban igazi művészet, hiszen a tésztát hajszálvékonyra kell nyújtani, hogy szinte átlássunk rajta, ez pedig nem megy mindenkinek elsőre, sőt, talán másodikra sem. A tökéletes rétestészta elkészítéséhez bizony idő és türelem kell. És ha már rétes, akkor az is lényeges, hogy milyen töltelék kerül bele. Rengetegféle rétes létezik, de talán a legfinomabb a túrós rétes. De hogyan is készül a hamisítatlan, házi túrós rétes, és mit kell tennünk ahhoz, hogy tökéletes legyen?
A tökéletes rétestészta titka
Ahhoz, hogy a túrós rétes tökéletes legyen, az első lépés a jó tészta elkészítése. A neten számtalan recept létezik, kinek ez válik be, kinek az. A következő recept meglehetősen általános.
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg rétesliszt
- 1 csipet só
- 1 darab tojás
- 2 dl víz
- liszt a szóráshoz
- 30 g zsír (kevés)
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor (opcionális) a szóráshoz
Azzal nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a rétestésztához a fenti hozzávalókat kell összedolgozni. Azt viszont már kevesebben tudják, és még kevesebben teszik meg, hogy a lisztet a tálba öntés helyett inkább beleszitálják. Pedig ez fontos lépés, hogy a rétestészta tökéletes legyen. Ha pedig kész a tészta, elengedhetetlen a pihentetés.
Rétes esetében a következő sarkalatos pont a nyújtás lesz. Az asztalra ilyenkor mindenképp célszerű egy asztalterítőt vagy valamilyen más textilt teríteni, és ezt kell felszórni liszttel, nem pedig a csupasz asztallapot. A lisztezett felületre kerülhet a tészta, melyet nyújtás előtt mindenképp kenjünk meg zsírral. Ezt követően a cipó alá kell nyúlni, és úgy kihúzni. A nyújtás mindig az asztal széle felé, nagyon óvatosan történjen. Ha nagyon szakad a tészta, akkor gyúrjuk újra, és kezdjük előröl a nyújtás folyamatát.
Az asztallapról lelógó széleket érdemes levágni, és pótlásra használni. Amikor a nyújtás kész, a tésztát ne felejtsük el olvasztott zsírral meglocsolni.
Ha kész a tészta, jöhet a töltelék
Az igazi túrós réteshez töltelék is dukál. A recept ebben az esetben is eltérő lehet, valaki tesz bele mazsolát, mások nem, van, aki dúsítja darált dióval vagy mogyoróval. Ha megvan a töltelék, helyezzük rá a tésztára. Nagyon fontos a tészta-töltelék arány, az a jó, ha se nem túl sok, se nem túl kevés egyik sem. Ha pedig a töltelék a tésztára került, akkor jöhet a feltekerés. Most kap nagy szerepet az asztalterítő, mert ennek segítségével könnyebb lesz feltekerni. A sütésnél elengedhetetlen, hogy előmelegített, forró sütőbe kerüljön a rétes, hozzávetőleg 25-30 percre.
LM