Család

Az igazi amerikai palacsinta recept

Az igazi amerikai palacsinta recept

Kép forrása: pexels.com

A palacsinta szó hallatán a legtöbb magyar lelki szemei előtt vékonyra sütött, felcsavart tészták jelennek meg, túróval, lekvárral, esetleg kakaóval töltve. De van a világ másik felén egy rokona, aki nem csavarodik, hanem tornyot épít – és minden rétege egy kicsit boldogabbá tesz. Az amerikai palacsinta nem csupán egy reggeli ez egy életérzés. Puha, vastag, kicsit édes, és olyan sokféleképpen variálható, hogy sosem lehet megunni.

 

Most megmutatjuk az igazi amerikai palacsinta receptjét úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. És ha egyszer megkóstolod, garantáltan visszatérő vendég lesz a reggelijeid között.

Az amerikai palacsinta – a hétvégi reggelik koronázatlan királya

Hozzávalók (kb. 10 darab közepes palacsintához):

  • 200 g finomliszt

  • 2 evőkanál cukor

  • 1 csomag sütőpor (12 g)

  • 1 csipet só

  • 2 tojás

  • 250 ml tej

  • 50 g olvasztott vaj (plusz egy kevés a sütéshez)

  • 1 teáskanál vanília kivonat (opcionális, de erősen ajánlott)

Elkészítés:

1. Száraz hozzávalók:
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Ezek adják a tészta „vázát” – érdemes átszitálni, hogy légiesebb legyen az állag.

2. Nedves hozzávalók:
Egy másik edényben keverjük össze a tojásokat, a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliát. Fontos, hogy a vaj ne legyen forró, különben „megfő” a tojás.

3. A nagy egyesítés:
Öntsük a nedves keveréket a szárazhoz, majd fakanállal vagy spatulával óvatosan keverjük össze. A cél nem a tökéletesen sima tészta, hanem az, hogy a hozzávalók éppen csak összeálljanak – a kisebb csomók beleférnek, sőt, ettől lesz igazán „amerikai”.

4. Sütés:
Egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon felmelegítünk, kevés vajjal vagy olajspray-vel kikenjük. Egy kisebb merőkanál tésztát öntünk a serpenyőbe – a palacsinták legyenek 10–12 cm átmérőjűek. Amikor a tetejük buborékosodni kezd és az aljuk aranybarna, fordítsuk meg, és süssük további 1-2 percig.

5. Tálalás – ahogy az amerikai filmekben látjuk:
Az elkészült palacsintákat tornyozzuk egymásra, locsoljuk meg juharsziruppal, szórjuk meg friss bogyós gyümölcsökkel vagy dobjunk rá egy szelet vajat. Az extra élményért jöhet mellé pirított bacon is – merész, de zseniális.

Reggeli? Inkább reggeli varázslat.

Az amerikai palacsinta nem a diétás reggelik királynője – de néha kell egy nap, amikor nem számoljuk a kalóriát, csak az „mmm”-eket az első falat után. Ez a recept tökéletes vasárnap reggeli meglepetés lehet a családnak, vagy egy lusta szombati nap kezdőakkordja, amitől még a hétfő is barátságosabbnak tűnik.

 

LM