Kép forrása: natashaskitchen.com
Az Air Fryer előnye, hogy egészségesebb alternatívát kínál a klasszikus, bő olajban történő sütéshez képest. Sokkal kevesebb zsiradék kell az Air Fryerhez, és nem kell lemondani a sült ételek ropogós ízéről és állagáról sem. Ráadásul jóval gyorsabb, mint a hagyományos sütő. A meleglevegős sütővel pillanatok alatt elérhetjük a kívánt hőfokot, amihez a gáz- és villanysütőknek negyedóra-húsz perc is kellhet. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy biztonságos használata, így gyerekeknek és idősebbeknek is jó választás, főleg, ha belegondolnunk, hogy a serpenyős sütési mód mennyi veszélyt rejt magában, elég, ha csak kifröccsen a forró olaj.
A meleglevegős fritőzzel nem csak a zsírfoltoktól, hanem a beívódó szagtól sem kell tartanunk. Ha pedig szilikonnal vagy sütőpapírral béleljük ki a kosarát, a tisztítása is gyerekjáték lesz! Nem kell a hagyományos sütésnél keletkező, tetemes mennyiségű használt olajjal foglalkozni, leszűrni, visszavinni stb. A meleglevegős fritőz eltávolítható alkatrészei mosogatógépben moshatók, a külső része pedig egy nedves ruhával áttörölhető.
A mikróhoz képest a legfontosabb különbség, hogy a meleglevegős fritőzzel megőrizhető az ételek ropogós állaga, ami nem elhanyagolandó szempont. A sütés, főzés, grillezés, pirítás mellett melegítésre is használhatjuk. Viszont míg a mikróban újramelegítve a rántott és sült ételek elvesztik a ropogós textúrájukat, ez forrólevegős eszközben nem történhet meg. Ezért lehet például benne kiválóan bacont is sütni, hiszen az elvárt ropogós állag garantált lesz a meleg levegőben.
Ne kísérletezzünk viszont Air Fryerben a kifőtt tésztákkal és tésztaszószokkal, vagy nagyobb húsokkal, egész csirkével például, mert könnyen lehet, hogy belül nyers marad. Viszont a baconbe tekert vékonyabb hússzeletek tökéletesre sülnek a meleg levegőben, ahogy a zöldségek vagy gyümölcsök is, de akár baconös leveles tésztát is készíthetünk benne, a tészta és a bacon is finom ropogós lesz!
„Nagyszerű ízt és állagot érhetünk el azonban, ha Air Fryerben pirítjuk meg a bacont. Plusz zsiradék sem kell hozzá, legfeljebb egy pár csepp víz – mondja Kovács Péter, a Gierlinger baconszakértője. – Ha minőségi alapanyagból dolgozunk, a meleglevegős sütéssel is elérjük a kívánt ízhatást és textúrát. A jó baconhoz ugyanis nem kell más, csak minőségi hús, sós pác és füstölés. Tulajdonképpen másra nem is kell figyelnünk, csak hogy az eszköz gyors felmelegedése miatt ne égessük el. Még egy dolog fontos, ne tömjük túl az Air Fryert, akkor lesz igazán finom a sült bacon, ha egy rétegben helyezzük el a szeleteket a kosárban, hogy a meleg levegő szabadon áramolva jól átjárhassa és megpirítsa őket. Ha pedig nem akarjuk, hogy fodros legyen a bacon, süssük két sütőpapír között pici súllyal lenyomva. Air Fryerben pedig mindez pillanatokon belül elkészül!” – tanácsolja a szakember.
LM