
Kép forrása: pixabay.com
Kevés növény mondhatja el magáról, hogy egyszerre volt hadseregek kedvence, rajzfilmes ikon és táplálkozástudományi sztár. A spenót, ez a sötétzöld leveles zöldség, hosszú utat járt be a Földközi-tenger partvidékétől a magyar konyhákig.
A történészek szerint a spenótot már több mint ezer éve termesztették Perzsiában, ahonnan arab kereskedők vitték tovább Európába a középkor folyamán. Az ókori orvosok gyógyító erőt tulajdonítottak neki, és a középkori kolostorkertek egyik fontos növénye lett.
A 20. században a spenót különös népszerűségre tett szert, részben köszönhetően Popeye, a tengerész című rajzfilmsorozatnak. A történet szerint Popeye a spenóttól szupererőt kapott – ez a kép ugyan eltúlozta a növény tényleges vastartalmát, de a spenót így is egészséges élelmiszerként vonult be a köztudatba.
Napjainkban a spenót újra fénykorát éli: a bio- és egészségtudatos táplálkozás hívei szívesen használják turmixokban, salátákban és főzelékekben. A növény nemcsak vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, hanem a klímaváltozáshoz is jól alkalmazkodik, így fenntartható megoldás lehet a jövő mezőgazdaságában.
A spenót tehát nem csupán a tányérokon, hanem a történelem színpadán is jelentős szerepet játszott – és úgy tűnik, még messze nem mondta ki az utolsó szót.
Klasszikus spenót főzelék recept
Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):
-
500 g friss spenót (vagy 450 g fagyasztott spenót)
-
2 evőkanál olaj vagy 2 dkg vaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 evőkanál liszt
-
kb. 5 dl tej (vagy ízlés szerint tej és víz keveréke)
-
só, frissen őrölt bors
-
egy csipet szerecsendió (opcionális)
-
1 teáskanál cukor (opcionális, ha enyhíteni akarod az ízeket)
Tálaláshoz: főtt tojás, tükörtojás, pörkölt, fasírt – ízlés szerint
Elkészítés lépésről lépésre:
1. Spenót előkészítése:
-
Ha friss spenótot használsz: jól mosd át több váltó vízben, hogy a homokot, földet eltávolítsd.
-
Szedd le a spenót vastagabb szárát (nem kötelező, de finomabb lesz tőle).
-
Forralj fel egy nagy lábasban vizet, majd dobd bele a spenótleveleket 1-2 percre (blansírozás).
-
Szűrd le, azonnal öblítsd le hideg vízzel, majd nyomkodd ki belőle a vizet.
-
Ezután vágd durvára vagy pépesítsd botmixerrel (ha krémesebb főzeléket szeretnél).
-
Ha fagyasztott spenótot használsz, csak olvaszd ki, és ha szükséges, nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.
2. Rántás készítése:
-
Egy közepes lábasban melegítsd fel az olajat vagy vajat.
-
Tedd bele az apróra vágott fokhagymát, és pár másodperc alatt, közepes lángon futtasd meg (vigyázz, ne égesd meg, mert keserű lesz).
-
Szórd rá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd világos zsemleszínűre (kb. 1 perc).
3. Főzelék összeállítása:
-
A rántáshoz folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a tejet (először csak egy keveset, hogy csomómentes legyen, majd a többit).
-
Add hozzá a pépesített vagy apróra vágott spenótot.
-
Sózd meg ízlés szerint, és szórj bele egy kis borsot is.
-
Ha szereted, tegyél bele egy csipet reszelt szerecsendiót, ez nagyon jól kiemeli a spenót ízét.
-
Egy teáskanál cukorral enyhén édesítheted (ez főleg akkor jó, ha kicsit "vadabb" a spenót íze).
4. Főzés:
-
Folyamatos keverés mellett főzd kb. 5-7 percig, amíg a főzelék besűrűsödik, és minden íz összeér.
5. Tálalás:
-
A kész spenót főzeléket forrón tálald.
-
Klasszikusan főtt tojással, tükörtojással, fasírttal vagy pörkölttel kínálják.
Tipp:
Ha még selymesebb főzeléket szeretnél, a végén egy kevés tejszínt is keverhetsz bele.
Gluténmentes verzióhoz liszt helyett használhatsz rizslisztet vagy kukoricakeményítőt.
LM





