Család

A zöld arany diadala: hogyan hódította meg a spenót a világot?

A zöld arany diadala: hogyan hódította meg a spenót a világot?

Kép forrása: pixabay.com

Kevés növény mondhatja el magáról, hogy egyszerre volt hadseregek kedvence, rajzfilmes ikon és táplálkozástudományi sztár. A spenót, ez a sötétzöld leveles zöldség, hosszú utat járt be a Földközi-tenger partvidékétől a magyar konyhákig.

 

A történészek szerint a spenótot már több mint ezer éve termesztették Perzsiában, ahonnan arab kereskedők vitték tovább Európába a középkor folyamán. Az ókori orvosok gyógyító erőt tulajdonítottak neki, és a középkori kolostorkertek egyik fontos növénye lett.

A 20. században a spenót különös népszerűségre tett szert, részben köszönhetően Popeye, a tengerész című rajzfilmsorozatnak. A történet szerint Popeye a spenóttól szupererőt kapott – ez a kép ugyan eltúlozta a növény tényleges vastartalmát, de a spenót így is egészséges élelmiszerként vonult be a köztudatba.

Napjainkban a spenót újra fénykorát éli: a bio- és egészségtudatos táplálkozás hívei szívesen használják turmixokban, salátákban és főzelékekben. A növény nemcsak vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, hanem a klímaváltozáshoz is jól alkalmazkodik, így fenntartható megoldás lehet a jövő mezőgazdaságában.

A spenót tehát nem csupán a tányérokon, hanem a történelem színpadán is jelentős szerepet játszott – és úgy tűnik, még messze nem mondta ki az utolsó szót.

Klasszikus spenót főzelék recept

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):

  • 500 g friss spenót (vagy 450 g fagyasztott spenót)

  • 2 evőkanál olaj vagy 2 dkg vaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál liszt

  • kb. 5 dl tej (vagy ízlés szerint tej és víz keveréke)

  • só, frissen őrölt bors

  • egy csipet szerecsendió (opcionális)

  • 1 teáskanál cukor (opcionális, ha enyhíteni akarod az ízeket)

Tálaláshoz: főtt tojás, tükörtojás, pörkölt, fasírt – ízlés szerint

Elkészítés lépésről lépésre:

1. Spenót előkészítése:

  • Ha friss spenótot használsz: jól mosd át több váltó vízben, hogy a homokot, földet eltávolítsd.

  • Szedd le a spenót vastagabb szárát (nem kötelező, de finomabb lesz tőle).

  • Forralj fel egy nagy lábasban vizet, majd dobd bele a spenótleveleket 1-2 percre (blansírozás).

  • Szűrd le, azonnal öblítsd le hideg vízzel, majd nyomkodd ki belőle a vizet.

  • Ezután vágd durvára vagy pépesítsd botmixerrel (ha krémesebb főzeléket szeretnél).

  • Ha fagyasztott spenótot használsz, csak olvaszd ki, és ha szükséges, nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.

2. Rántás készítése:

  • Egy közepes lábasban melegítsd fel az olajat vagy vajat.

  • Tedd bele az apróra vágott fokhagymát, és pár másodperc alatt, közepes lángon futtasd meg (vigyázz, ne égesd meg, mert keserű lesz).

  • Szórd rá a lisztet, és folyamatos keverés mellett pirítsd világos zsemleszínűre (kb. 1 perc).

3. Főzelék összeállítása:

  • A rántáshoz folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a tejet (először csak egy keveset, hogy csomómentes legyen, majd a többit).

  • Add hozzá a pépesített vagy apróra vágott spenótot.

  • Sózd meg ízlés szerint, és szórj bele egy kis borsot is.

  • Ha szereted, tegyél bele egy csipet reszelt szerecsendiót, ez nagyon jól kiemeli a spenót ízét.

  • Egy teáskanál cukorral enyhén édesítheted (ez főleg akkor jó, ha kicsit "vadabb" a spenót íze).

4. Főzés:

  • Folyamatos keverés mellett főzd kb. 5-7 percig, amíg a főzelék besűrűsödik, és minden íz összeér.

5. Tálalás:

  • A kész spenót főzeléket forrón tálald.

  • Klasszikusan főtt tojással, tükörtojással, fasírttal vagy pörkölttel kínálják.

Tipp:
Ha még selymesebb főzeléket szeretnél, a végén egy kevés tejszínt is keverhetsz bele.
Gluténmentes verzióhoz liszt helyett használhatsz rizslisztet vagy kukoricakeményítőt.

 

LM