
Kép forrása: pexels.com
Kevés olyan étel létezik, amely annyira összeköti a generációkat, mint a palacsinta. Gyerekkorunk emlékei között biztosan ott szerepel a nagymama konyhájából áradó édes illat, a serpenyőben sülő tészta sercegése és az izgalom, hogy sikerül-e megfordítani anélkül, hogy a plafonon landolna. De vajon mi a titka a tökéletes, vékony, mégis rugalmas palacsintának?
Hozzávalók (kb. 12-15 darabhoz):
- 25 dkg finomliszt
- 2 tojás
- 3 dl tej
- 2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (édes palacsintához)
- 1 evőkanál olaj a tésztába
- Sütéshez: kevés olaj vagy vaj
Így készül az igazi klasszikus palacsinta
-
A tökéletes tészta alapja
Egy nagyobb tálban a tojásokat villával enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a csipet sót és (ha édes változatot készítünk) a cukrot is. Fokozatosan beleszitáljuk a lisztet, miközben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes tésztát kapjunk. -
A palacsinta lelke: a megfelelő állag
Amikor a massza már selymes és sima, apránként hozzáadjuk a szódavizet, amely biztosítja a palacsinta könnyedségét és rugalmasságát. Végül egy evőkanál olajat is belekeverünk, hogy kevésbé tapadjon le sütés közben. Ha van időnk, hagyjuk pihenni a tésztát 20-30 percig – ettől még jobban összeérnek az ízek. -
A sütés művészete
Egy palacsintasütőt vagy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon felhevítünk, majd egy kevés olajjal kikenjük. Egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele, és gyors mozdulatokkal körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen eloszoljon. Körülbelül 1 perc után, amikor a szélek kezdik elválni a serpenyőtől, óvatosan megfordítjuk egy spatulával – vagy ha bátrak vagyunk, egy lendületes dobással a levegőben! -
Tálalás – a palacsinta ezer arca
A frissen sült palacsintákat egymásra halmozzuk, és ízlés szerint tölthetjük lekvárral, kakaóval, fahéjas cukorral vagy akár túróval. Ha sós változatot készítünk, próbáljuk ki sonkával, sajttal vagy gombás töltelékkel is!
A titok nyitja
A tökéletes palacsinta kulcsa a könnyű, de rugalmas tészta és a megfelelő sütési technika. A szódavíz levegőssé teszi, az olaj pedig segít elkerülni a ragadást. Egy kis gyakorlással garantált a siker – és az üres tányérok!
Akár reggelire, akár desszertként készítjük, a palacsinta mindig biztos befutó. Kísérletezzünk bátran különböző töltelékekkel, és élvezzük ezt az örök kedvencet – mert egy jó palacsinta mindig mosolyt csal az arcokra!
LM





