Család

A tökéletes palacsinta recept

A tökéletes palacsinta recept

Kép forrása: pexels.com

Kevés olyan étel létezik, amely annyira összeköti a generációkat, mint a palacsinta. Gyerekkorunk emlékei között biztosan ott szerepel a nagymama konyhájából áradó édes illat, a serpenyőben sülő tészta sercegése és az izgalom, hogy sikerül-e megfordítani anélkül, hogy a plafonon landolna. De vajon mi a titka a tökéletes, vékony, mégis rugalmas palacsintának?

 

Hozzávalók (kb. 12-15 darabhoz):

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (édes palacsintához)
  • 1 evőkanál olaj a tésztába
  • Sütéshez: kevés olaj vagy vaj

Így készül az igazi klasszikus palacsinta

  1. A tökéletes tészta alapja
    Egy nagyobb tálban a tojásokat villával enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a tejet, a csipet sót és (ha édes változatot készítünk) a cukrot is. Fokozatosan beleszitáljuk a lisztet, miközben folyamatosan keverjük, hogy csomómentes tésztát kapjunk.

  2. A palacsinta lelke: a megfelelő állag
    Amikor a massza már selymes és sima, apránként hozzáadjuk a szódavizet, amely biztosítja a palacsinta könnyedségét és rugalmasságát. Végül egy evőkanál olajat is belekeverünk, hogy kevésbé tapadjon le sütés közben. Ha van időnk, hagyjuk pihenni a tésztát 20-30 percig – ettől még jobban összeérnek az ízek.

  3. A sütés művészete
    Egy palacsintasütőt vagy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon felhevítünk, majd egy kevés olajjal kikenjük. Egy merőkanálnyi tésztát öntünk bele, és gyors mozdulatokkal körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen eloszoljon. Körülbelül 1 perc után, amikor a szélek kezdik elválni a serpenyőtől, óvatosan megfordítjuk egy spatulával – vagy ha bátrak vagyunk, egy lendületes dobással a levegőben!

  4. Tálalás – a palacsinta ezer arca
    A frissen sült palacsintákat egymásra halmozzuk, és ízlés szerint tölthetjük lekvárral, kakaóval, fahéjas cukorral vagy akár túróval. Ha sós változatot készítünk, próbáljuk ki sonkával, sajttal vagy gombás töltelékkel is!

A titok nyitja

A tökéletes palacsinta kulcsa a könnyű, de rugalmas tészta és a megfelelő sütési technika. A szódavíz levegőssé teszi, az olaj pedig segít elkerülni a ragadást. Egy kis gyakorlással garantált a siker – és az üres tányérok!

Akár reggelire, akár desszertként készítjük, a palacsinta mindig biztos befutó. Kísérletezzünk bátran különböző töltelékekkel, és élvezzük ezt az örök kedvencet – mert egy jó palacsinta mindig mosolyt csal az arcokra!

 

LM