ttttt Előadás Reviczky Gyuláról az oroszlányi Gárdonyi Géza Városi Könyvtárban

Előadás Reviczky Gyuláról az oroszlányi Gárdonyi Géza Városi Könyvtárban

Ismét újabb előadásához érkezett az oroszlányi Gárdonyi Géza Városi Könyvtár „Így írnak Ők..." című rendezvénysorozata. Ezúttal Reviczky Gyula élete és költészete címmel került megrendezésre, melynek előadója Újváry László, a lévai Reviczky Társulás tiszteletbeli elnöke volt. A számos érdeklődőt – köztük Papp Péter oroszlányi alpolgármestert, valamint az előadót elkísérő Török Alfrédot, a CSEMADOK lévai járási elnökét – a rendező bibliotéka igazgatója, Takács Tímea köszöntötte.

Reviczky a magyar szimbolizmus, a modern irodalom korai előfutára, majd az úgynevezett „elveszett költőnemzedék" tagja volt. Felfogásában a pozitivista determinizmus, a kereszténység és Schopenhauer eszméi ötvöződtek. Tagja volt a Petőfi Társaságnak, s a nagy színésznővel, Jászai Marival is bensőséges kapcsolata volt. Reviczky hitvallása: „A világ nyomora megváltoztathatatlan, egyetlen lehetőség a részvét, a megbocsátás és a belátó humor." Ebben az értelemben tekintette „humoristáknak" a legnagyobb emberbarátokat és művészeket: Jézust, Goethe-t, Buddhát, Arany Jánost, Tolsztojt és másokat. Gondolatai mélyen kifejezik a nyomorban és nélkülözésekben töltött életének szenvedéseit, melyek legismertebb műveit inspirálták: Ifjúságom, A bánatból, Osztályrészem, Magamról és a Magány. Amikor pályája kezdett felfelé ívelni, már elhatalmasodott tüdőbaja, melynek következtében Budapesten hunyt el. Igazi irodalmi nagyságát és jelentőségét csak halála után ismerték fel.

(forrás:oroszlany.hu)SFbBox by Enter Logic
A kiadó nem vállal felelősséget a Lépés Magazin-okban vagy a weboldalon megjelenő reklámanyagok, hirdetések tartalmáért és azokból fakadó esetleges károkért. Az oldalon megjelenő hírek,- kapcsolódó grafikai elemek, képek, stíluslapok és egyéb szövegek, tartalmak a Lépés Magazin kiadójának szellemi tulajdonát képezik. Tilos azok másodközlése, nyomdai vagy internetes megjelenítése, a kiadó előzetes írásos engedélye nélkül.


© Lépés Média Group Kft. - 2012 - Az oldallal kapcsolatban minden jog fenntartva. - Készítette: Körvonal - Design: SipyMűvek